Uitvaartondernemer Carla verzorgt de Kaapverdiaanse uitvaart van Lilim d’Paula

Op woensdag 9 juni namen Rotterdammers afscheid van Manuel Rodrigues, beter bekend als Lilim d’Paula, in een uitvaartcentrum in Rotterdam. De uitvaart met Kaapverdiaanse gebruiken is verzorgd door Carla Gomes Almeida die in de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam zeer gewaardeerd wordt. Voor de manier waarop ze families begeleid in het rouwproces en alle zaken regelt die nodig zijn, voor repatriëring van een overledene naar Kaapverdië bijvoorbeeld. Wij waren bij de ceremonie in Rotterdam en mochten met dank aan de familie deze reportage maken over het bijzondere werk van Carla. Lilim d’Paula wordt op dinsdag 15 juni begraven op zijn geboortegrond in Santo Antão. 

Carla Gomes Almeida is uitvaartondernemer en heeft zelf een Kaapverdische achtergrond. Daarom kan ze goed aanvoelen wat een Kaapverdiaanse familie nodig heeft bij een uitvaart. Als kind al had Carla een fascinatie met het sterfproces. Die interesse ontstond toen ze op haar 12e een overleden tante mocht verzorgen. ‘Later, als ik mijn mijn moeder op ziekenbezoek ging en iemand lag er heel slecht bij, dan zat ik daar te duimen; ‘ik hoop dat diegene komt te overlijden’. Heel krom natuurlijk, maar dan maakte ik dat proces gewoon mee daar was ik zo nieuwsgierig naar.’ 

Over dat proces, het verzorgen van de overledenen heeft ze zich in haar werk vanaf het begin ontfermd. Ook al aarzelen veel familieleden om zo nauw contact te komen. Die aanraking met het koude lichaam van de overleden dierbare is goed voor het rouwproces en is een mooi laatste moment om herinneringen op te doen, vindt Carla.