Urbian neemt Fred KulturuShop over van overleden vader: ‘Legacy mag niet verloren gaan’

fred kulturushop

Fred KulturuShop aan de West-Kruiskade blijft bestaan. Fred Fitz James overleed vorig jaar november aan de gevolgen van corona en zoon Urbian Fitz James gaat de Surinaamse zaak van zijn vader voortzetten.

“Mijn vader kende zoveel mensen. Zoveel mensen maal zoveel verhalen: dat was heel bewonderenswaardig en prachtig om aan te horen”, begint Urbian te vertellen. In eerste instantie wilde hij de zaak niet overnemen. Hij was werkzaam in de consultancywereld en zag zichzelf niet in de shop staan. Daar kwam door het aanhoren van de verhalen over zijn vader uiteindelijk verandering in.

“Ik zeg altijd: mijn vader heeft broodkruimels voor mij achtergelaten en telkens vind ik een kruimeltje. Dan komt er weer iemand langs die een broodkruimeltje terug komt brengen. Dat is dan ook de reden voor mij dat ik dacht: dit moet ik wel voortzetten. Dit is iets kostbaars in de Surinaamse gemeenschap. Mijn vader heeft echt een authentiek product neergezet.”

Een en ander vernieuwen in de zaak
Urbian wil veel van de zaak zoals zijn vader die had behouden, maar langzaamaan gaat hij ook wel een en ander vernieuwen. “De Surinamers geloven heilig in de verbintenis tussen de geest, natuur en het lichaam. Dat is ook wat hier plaatsvindt en iets wat mijn vader een warm hart heeft toegedragen. De medicinale tak van de shop gaan we verdiepen met Ferdy Weekers. Hij is de medicijnman en weet precies wat voor kruiden mensen kunnen helpen”, vertelt Urbian.

Die drank geeft een boost aan je jongeheer.

Ferdy geniet ervan om Urbian zo bezig te zien. “Hij kan het als geen ander brengen. En de kruiden die ik breng bestaan al eeuwen, bij wijze van spreken, maar die wil ik in de hedendaagse tijd terugbrengen, omdat het werkt”, legt Ferdy uit. Zo staat er in de hoek van de medicijnman een fles Mangbatra te trekken. “Dat is letterlijk vertaald een mannenfles. Die drank geeft een boost aan onder meer je jongeheer”, besluit Urbian.