Van de Ramadan tot de testritten van de Hoekse Lijn: zo beleefde OPEN Rotterdam 2022 (deel 2)

Het jaar 2022 is bijna afgelopen en dus blikt OPEN Rotterdam terug op de reportages die dit jaar het meest teweeg brachten. We zagen bijzondere portretten, onthullende onderzoeksverhalen en vooral veel Rotterdammers. In dit tweede deel blikken we terug op vijf in het oog springende video’s van de maanden april, mei en juni.

Speciaal straattheaterstuk ter viering van 95 jaar Pameijer in Rotterdam
In 2022 hadden we een aantal mooie jubileums! Zo was het in april ruim 95 jaar geleden dat de Rotterdamse psychiater dokter Pameijer de ‘Rotterdamsche Vereniging ter behartiging van de Maatschappelijke Belangen van Zenuw- en Zielsziekten’ oprichtte. De basis van het huidige Pameijer. De zorginstelling vroeg aan Theater Babel Rotterdam een speciale jubileumvoorstelling te maken, die op dinsdag 19 april in première ging.

Hoe bereidde Rotterdam zich voor op de Ramadan?
Ook begon in april de Islamitische vastenmaand. Vele Rotterdammers deden dit jaar weer mee aan de Ramadan. OPEN Rotterdam nam een kijkje bij de familie Siddiqie uit Vreewijk.

Mee met de testritten van de Hoekse Lijn
Het eeuwige verhaal van de Hoekse Lijn ging ook in 2022 verder. In mei leek het allemaal nog zo rooskleurig: het laatste stukje metroverbinding was echt bijna af. Maar hoe in de lente het er nog op leek dat de metro in de zomer zou gaan rijden naar het strand, leverden de testritten meer problemen op dan verwacht. De hoop is dat de metro volgend jaar wél gaat rijden naar Hoek van Holland strand.

Lijstenmakerij Rembrandt vierde 100-jarig jubileum
In juni dit jaar hadden we weer een mooi jubileum, namelijk het 100-jarig jubileum van Lijstenmakerij Rembrandt. Voor eigenaar Bart voelde het jubileum echter dubbel: na vierentwintig jaar lijsten maken heeft hij besloten om de zaak te sluiten: “De mijlpaal is bereikt.”

Bewoners Heliport ontevreden over de hoge kosten van stadsverwarming
2022 is ook een jaar dat herinnerd zal worden als het jaar van de energie- en gascrisis. Zo zijn de huizen van de Heliport, in de stad ook wel bekend als ‘het kabouterdorp’ door de puntdaken van het complex, in het centrum van Rotterdam aangesloten op het warmtenet. Maar daar zijn veel bewoners niet blij mee. Door de stijging van de gasprijzen zijn de energierekeningen omhoog geschoten. Bewoner Manouk kreeg het advies om haar tarief op 500 of 600 euro per maand te zetten. “Dat is gebaseerd op mijn voorgaande gebruik. Maar dat kan ik echt niet betalen.”