Zorgorganisatie Aafje heeft een transitie ondergaan. Ze hebben een naamsverandering doorgevoerd: van thuiszorg naar wijkverpleging. Deze verandering is ingevoerd op basis van de nieuwe werkwijze van Aafje, dat beter inspeelt op de toenemende vraag naar zorg en de behoefte aan complexere zorg in huis. In onze reportage lopen we mee met wijkverpleegkundige Zosia van Aafje en zien we hoe de wijkverpleging in de praktijk werkt.
De overstap naar wijkverpleging is niet alleen een naamsverandering, maar ook de werkwijze bij Aafje is veranderd. Aafje richt zich nu op zorg die verder gaat dan het medisch behandelen van cliënten. Door een wijkgerichte aanpak en samenwerking met mantelzorgers, wil Aafje mensen helpen langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Wijkverpleegkundigen zoals Zosia focussen op zelfredzaamheid. “We gaan dus meer technologieën inzetten. De zelfredzaamheid, daar is veel aandacht voor. En de betrokkenheid van de mantelzorg, daar besteden we veel aandacht aan”, zegt Zosia.
De verandering naar wijkverpleging is ingevoerd om ook in de toekomst de beste zorg te kunnen blijven bieden, als reactie op de vergrijzing en minder beschikbaar zorgpersoneel. Op deze manier “krijgt de wijkverpleegkundige meer regie in het gehele proces”. Aafje hoopt hiermee haar zorg te verbeteren. Wij gaan op bezoek bij de heren de Ruijter en Kouwenberg en zij zijn in ieder geval positief over de wijkverpleging.