Vastenmaand ramadan begint bijna, maar is anders dan gewoonlijk

Iftar Essalam moskee ramadan

Morgen begint de ramadan, de speciale vastenmaand in de Islamitische kalender. Dit jaar loopt deze periode, net als vorig jaar, anders dan gewoonlijk. Toch zijn er nog veel initiatieven bedacht ondanks corona.

Moslims vasten tijdens de ramadan tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dat houdt in: niet eten, drinken, roken of seks hebben. Dit doen ze ter bezinning om zich te leren bedwingen en te beseffen wat je hebt. Volgens de leer zorgt het ook voor zuivering van je ziel, het bevorderen van zelfdiscipline en het tonen van dankbaarheid naar Allah.

Thuis vieren
Vanwege corona roepen moskeeën op om ramadan thuis te vieren met je gezin. Rotterdamse Ayca Inan-Öztürk kwam vorig jaar met het idee om alsnog saamhorigheid te creëren door lichtjes op te hangen buiten.

Rotterdammer Ezki, bekend van zijn hitserie Ezki’s Schoolleven, bracht vorig jaar voedselpakketten en iftarmaaltijden rond in de stad. Een iftarmaaltijd is de maaltijd die gedurende de ramadan door moslims genuttigd wordt na zonsondergang.

En de vrijwilligers van ZAMZAMcharity zetten zich in door geld op te halen voor voedselpakketten.

Tip ons!
Dit jaar gaan wij vanuit OPEN Rotterdam weer op zoek naar de mooiste verhalen tijdens de ramadan. Vier jij ramadan op een bijzondere manier? Of ken jij iemand die ramadan viert? Tip ons dan!