Veiligheid in Rotterdamse vuurwerkwinkels onder de loep

Net voor de jaarwisseling poppen ze uit de grond; de vuurwerkverkooppunten. Rotterdam telt er 39. DCMR Milieudienst Rijnmond gaat deze winkels af en controleert ze op verschillende punten.

Het eerste verkooppunt dat de inspecteurs bezoeken is Cultivar in Feijenoord. Het is precies even druk wanneer de heren binnenstappen. Ze gaan met de eigenaar mee naar achteren, mee naar de opslag. ‘’We letten onder meer op de stapelhoogte van de pakketten. Wanneer die te hoog is, zou het water van de sprinklers niet voldoende zijn om een brand in de ruimte te blussen’’, vertelt Jan Lammers, een van de inspecteurs van DCMR.

Alles was dik in orde bij het verkooppunt, op naar de volgende! Berkenpeis Wielers is, zoals de naam al zegt, doorgaans een fietsenwinkel. De laatste paar dagen van het jaar wordt het pand omgebouwd tot opslag voor honderden sierpijlen en knallers. ‘’Je let streng op alle regels, en dan is het goed om te horen dat het allemaal op orde is’’, aldus meneer Berkenpeis, eigenaar van de zaak. In zijn opslag werd gecontroleerd of de pakketten genoeg afstand hadden van de muur en of er genoeg druk op het sproeisysteem staat.

‘’Het is van groot belang dat we de verkooppunten blijven checken. Onaangekondigd bezoeken we ze verschillende keren deze dagen. De meeste panden zijn gevestigd in woonwijken en een explosie zou ontzettend gevaarlijk zijn voor omwonenden’’, zegt Lammers tot slot.

De inspecteurs gaan nog tot oudjaarsdag door met controleren. Het is dan zondag en de winkels zijn dicht. Er zijn wel handelaren met een speciale vergunning van de gemeente, deze worden gecontroleerd.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat