Verkiezing Europees Parlement: dit zijn de bijzonderste stembureaus van Rotterdam

Het stemmen voor het Europese Parlement staat weer voor de deur. Donderdag mogen de Rotterdammers naar de stembureaus trekken. Let wel op: voor deze verkiezing zijn er een stuk minder dan in november voor de Tweede Kamer. Dit komt doordat de opkomst vrij laag is: vijf jaar geleden was dat in Rotterdam 34 procent. Dat tegenover de 64 procent bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Ondanks dat het er minder zijn, zijn er wel een aantal bijzondere.

Mobiele stembureaus

Door heel Rotterdam rijden er mobiele stembureaus: bureaus die met een busje naar verschillende locaties in Rotterdam worden gebracht om nog meer mensen te bereiken. De mobiele stembureaus kunnen overal waar plek is heel snel worden op- en afgebouwd. Zo reist er in Charlois een naar Laurens Dorpveld en Sonneburgh Groenekruisweg. En een ander gaat van Emmahuis in Noord naar Appartementencomplex Brinktoren in Hoek van Holland.

Volkstuinverenigingen

Blijkbaar is tuinieren en stemmen een goede combinatie, want op twee plekken in Rotterdam kan je stemmen bij volkstuinverenigingen. Zowel in Overschie bij Eigen Hof als in Prins-Alexander bij De Tochten.

Fietsenstalling Lijnbaan

Even snel je fiets veilig opbergen donderdag? Dan kan je meteen stemmen. Op de Lijnbaan in de ondergrondse fietsenstalling komt een stembureau. Dus ook als je gaat shoppen, kan je daar langsgaan.

Stembureaus voor slechtzienden

In Rotterdam zijn drie bureaus speciaal ingericht voor mensen die niet of met moeite kunnen zien. Bij het Huis van de Wijk De Kip, Publiekslocatie IJsselmonde en Publiekslocatie Delfshaven. Op deze locaties zijn een stemmal en soundbox voor slechtziende en blinde kiezers aanwezig. Deze stemmal en soundbox zijn ook te gebruiken voor mensen met dyslexie, laaggeletterden en mensen met een beperkte hand-/armfunctie zoals Parkinson.

Erasmus Medisch Centrum

Ook de mensen die in het ziekenhuis liggen en willen stemmen worden niet overgeslagen. In het Erasmus Medisch Centrum komt ook een stembureau voor patiënten, maar ook bezoekers en medewerkers.