Verschillende inzamelingsacties in Rotterdam voor Oekraïne

Rotterdammers kunnen op verschillende manieren hun steun betuigen aan de Oekraïense bevolking. Je kunt onder meer terecht bij de vereniging Oekraïense Gemeenschap in Nederland. ‘We zijn druk bezig met het verzamelen bij onze loods aan de Waalhaven, Noordzijde 33’, vertelt Angelina Kucheruk.

‘We zoeken vooral goederen die aan het front gebruikt kunnen worden. Zoals koffers, warme kleding, militaire kledingstukken zoals helmen en eerste hulp spullen.’ Daarnaast is er ook een grote vraag naar iets dat waarschijnlijk niet veel Rotterdammers in de kast of op de zolder hebben liggen; kogelvrije vesten. Zodra het transport is geregeld vertrekken de vrachtwagens naar Polen waar alles wordt afgeleverd.

Angelina heeft nog veel contact met haar familie en vrienden in de Oekraïne. ‘Ik sprak mijn broer, ik wil hem eigenlijk hier hebben, maar hij wil niet komen. Hij gaat vechten om zijn land te verdedigen’, vertelt ze geëmotioneerd. ‘Iedereen doet wat hij kan. Mijn buurvrouw vertelde dat de vrouwen koken voor de militairen in de buurt.’

Oksana Savchuk heeft ook een inzamelingspunt geopend in Oud-Mathenesse in de Bulgaarsestraat 4. Op haar instagram kun je de lijst vinden met goederen, zoals batterijen, luiers, maandverband, spullen voor eerste hulp, warme dekens, thermokleding en nog veel meer. Je kunt het afleveren bij het Huis van de wijk De Inloop op woensdag 2 maart tussen 15.00 uur en 17.00 uur en vrijdag 4 maart tussen 16.00 uur en 17.00 uur.

Andere inzamelingsacties

Kateryna Vinitskyi vult elk weekend een legervoertuig met spullen voor moeders en kinderen in Oekraïne. Op Facebook doet zij een oproep naar houdbare etenswaren voor baby’s en (kleine) kinderen, hieronder valt babymelkpoeder, mueslirepen, pasta en eten in blik. Op www.dakh.nl staat een overzicht met artikelen, zoals luiers en billendoekjes, shampoo, zeep en kinderkleding. Je kunt de goederen afleveren bij Singing Birds Voice Studio aan de Marinus van der Stoepstraat 24-26 tussen 09:00 22:00 uur.

De Eastern European Students Association (EESA) van de Erasmus Universiteit heeft een inzamelingspunt aan de Burgemeester Oudlaan 50. Op de instagrampagina van EESA worden updates gedeeld over de goederen die nodig zijn. De vereniging heeft op het moment vraag naar dozen om alles in te versturen naar Oekraïne. Dit mogen nieuw gekochte (verhuis)dozen zijn maar ook dozen die je thuis over hebt. Sanitaire producten zijn gedoneerd in overvloed. Goederen zoals slaapzakken, dekens, (opwindbare) zaklampen, sokken en regenjassen kunnen tot en met vrijdag 4 maart ingeleverd worden bij de Erasmus Universiteit gebouw PT-070 tussen 10:00 en 17:00 uur.