Verschilmakers: Appie inspireert bij Feyenoord Futsal en NIO korfbalt voor gezelligheid

In voorlaatste aflevering van Verschilmakers sleept trainer Appie zijn jongens van Feyenoord Futsal (voorheen TPP Rotterdam) ook door een minder goede wedstrijd heen. Bij korfbalvereniging NIO gaat het aan de andere kant niet om winnen maar juist om dat gezellige drankje na de wedstrijd, waar zelfs wel eens een huwelijk uit volgt!

Appie, de troetelcoach van de club, is een van de trainers die Feyenoord Futsal een sportplusvereniging maakt. Appie – eigenlijk Abdeljabar Marbah – is een begrip op Zuid. Geboren en getogen in de Afrikaanderwijk zet hij zijn leven in om jongeren uit achterstandswijken een steuntje in de rug te geven. Hij inspireert en motiveert jongeren op Zuid met zaalvoetbal: een snel en spectaculair spelletje, waar nogal wat eer aan te behalen valt.

Feyenoord Futsal was voorheen TPP Rotterdam. De club is al heel lang een belangrijke leverancier voor de Oranje zaalvoetbalploeg. Talenten Karim Mossaoui en Lahcen Bouyouzan, die nu bij oranje spelen, zijn door Appie zelf naar TPP gehaald. Sinds juli 2019 is TPP ondergebracht bij de Multiclub van Feyenoord Rotterdam en is de nieuwe naam Feyenoord Futsal.

Bij Christelijke korfbalvereniging N.I.O. in Schiebroek is het minder fanatiek, maar draait het allemaal om gezelligheid. De club heeft een Sportpluspredikaat vanwege het veilige sportklimaat. In de praktijk betekent het dat iedereen vooral leuk met elkaar omgaat en dat er ook een gedragscode is.

Korfbal staat bekend als gemengde sport. Maar, zoals voorzitter Cees Dekker nog maar even wil benadrukken, er wordt gewoon apart gedoucht. Buiten dat gebeurt alles samen, zoals na de wedstrijd altijd ‘gezellig een drankje doen’. N.I.O. staat dan ook voor; na inspanning, ontspanning. Dat jongens en meisjes gemengd sporten is juist goed voor de ontwikkeling. En er ontstaan ook huwelijken uit, verklapt voorzitter van Dongen. Zo eindigt een korfbal-echtpaar dan misschien alsnog, samen onder de douche…

Sportplusverenigingen zijn clubs met een veilig sportklimaat, die hun zaken organisatorisch op orde hebben én met veel maatschappelijke betrokkenheid. Kortom: die meer bieden dan sport. Bekijk alle afleveringen in de serie Verschilmakers: drijvende krachten achter Rotterdamse Sportplusverenigingen, hier terug.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat