Choy van der Hooft-Cheong (ABN AMRO) in History Matters: ‘We zien dat we een maatschappelijke rol hebben’ 

Afgelopen voorjaar bood ABN AMRO excuses aan voor haar betrokkenheid bij het slavernijverleden. Voor het tweede deel van aflevering 12 van History Matters spreekt presentator Hasna El Maroudi met Choy van der Hooft-Cheong, lid van de Executive Board van ABN AMRO. “Enerzijds willen we een inclusieve bank zijn waar iedereen zich thuis voelt. Daarnaast zien we dat we een maatschappelijke rol hebben in de maatschappij, of het nou in Nederland is of in de buitenlanden.”

Het onderzoek naar Hope & Co uit Amsterdam en R. Mees & Zoonen uit Rotterdam, de voorlopers van ABN AMRO, verscheen in april dit jaar. Hierin staat dat de bankiershuizen betrokken waren bij handel in tot slaaf gemaakten, plantageslavernij en de handel in producten die hun oorsprong vonden in slavernij. 

Toevoeging van de redactie

ABN AMRO heeft op 21 Oktober 2022 bevestigd dat ze een sociaal initiatief in Rotterdam op gaan zetten. Het eerder genoemde voornemen wordt hiermee omgezet in actie. Zo werkt ABN AMRO, samen met lokale partners, mee aan de sociale gelijkheid in de stad.

 

Deze video is gemaakt in het kader van de serie History Matters. Bekijk de complete aflevering van History Matters vanaf 18:15 uur, direct na 010nu, op OPEN Rotterdam. Alle afleveringen zijn hier en op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam, terug te vinden. Een fragment van dit interview is te zien ‘Sleutels tot verandering’, deel 2 van de slotaflevering van History Matters.