Vier Rotterdammers gaan tot het uiterste in film 4×1

In portretten van ieder 1 minuut vertellen 4 totaal verschillende Rotterdamse sporters over hun drijfveer om dagelijks alles te geven in de training. Met 4 x 1 wordt een podium gegeven aan sporters in takken van sport die normaal gesproken niet dagelijks de headlines van het nieuws halen; kunstschaatsen, dansen, rolstoelbasketbal en boksen. In elk portret wordt de focus gelegd op een van de elementen die elke sporter in zich moet hebben om de top te bereiken: Repetitie, Toewijding, Begeleiding en Transformatie.

Frank de Jong werd op zijn 18e geschept door een auto terwijl hij op zijn scooter reed en brak op twee plekken zijn rug. Op dat moment was hij werkzaam als automonteur en wilde hij altijd al een eigen garage. Frank belandde in een rolstoel maar gaf zijn droom niet op. Hij is nu de eigenaar van Franky’s Garage. Daarnaast zet hij zijn ondernemingsgeest en creativiteit ook in als speler voor het Nederlands rolstoelbasketbal en Arrows’81 Rotterdam. Als international maakte hij verre reizen en speelde hij al tegen de besten op aarde. Nu wil hij met het huidige Oranje doorstoten naar de wereldtop. Rolstoelbasketbal is volgens hem geen sport voor watjes.

Kyarha van Tiel begon op 6-jarige leeftijd met kunstschaatsen. Ze is op dit moment een van de grootste kunstschaats talenten van Nederland. De KNSB heeft haar benoemd tot ‘Talent van het jaar’ in het kunstrijden. Dit was al de tweede keer in haar nog jonge carrière dat ze deze prijs ontving. In 2013 mocht ze deze talentenprijs ook al in ontvangst nemen. Ze is nu pas 16 jaar en debuteerde in 2016 met een 18e plaats op het Wereldkampioenschap Kunstrijden voor junioren, wat een grote prestatie was. Haar doel is om deel te nemen aan de Olympische Spelen en Nederland weer op de kaart te zetten met kunstschaatsen.

Ton Dunk is de hoofdtrainer van Rotterdam Boxing en Boksschool van ’t Hof in het Rotterdamse Crooswijk. Als bondcoach van de Nederlandse vrouwenselectie loodste hij in 2011 in Rotterdam Marichelle de Jong naar de Europese titel. Naast het geven van reguliere bokstrainingen gebruikt Ton het boksen, door middel van het aanbieden van Mattie Training, ook als didactisch en pedagogisch sportinstrument voor kinderen met gedragsproblemen. Mattie training is bedoeld als weerbaarheid en agressiereductie training. Ook werkt hij met kinderen die te maken hebben met obesitas.

Adi Amit verhuisde na het volgen van haar dansopleiding in Tel Aviv naar Rotterdam om haar studie aan de dansacademie van Codarts Rotterdam te volgen. In de jaren daarop is ze werkzaam geweest als danseres voor verschillende choreografen, zowel in projectvorm als onder vast contract bij dansgezelschappen in onder meer Denemarken, Zweden, Israël, Italië en Nederland. In 2012 kreeg ze een vast contract bij het welbekende Rotterdamse moderne dansgezelschap Conny Janssen Danst, waar ze nu al 5 jaar deel van uit maakt. In het portret van Adi wordt de nadruk gelegd op de training van de danseres, de weg die ze aflegt van de repetitieruimte naar het podium.

4×1 is gemaakt door JaJa Film Productions. JaJa Film Productions is in 2012 opgericht door Jamillah van der Hulst en Conrad Alleblas. Sinds die tijd hebben zij meerdere prijswinnende producties gemaakt waaronder de speelfilm Lilet Never Happened (17 prijzen), de lange documentaire Streetkids United II – The Girls From Rio (3 prijzen) en de korte documentaire PAUL (2 prijzen).

De film is in première gegaan tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam 2017 en is vanaf woensdagavond 19 april vier werken in delen te zien op OPEN Rotterdam.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat