Vijf Rotterdamse podcasts die je vandaag nog kan luisteren

In het OV, tijdens werk of studie, op de bank: een podcast kan je overal opzetten, maar wat is leuker dan een podcast uit eigen stad? Wij hebben vijf podcasts van Rotterdamse bodem voor je verzameld.

Sinds corona is het luistergedrag van mensen flink veranderd. Bijna één op de vijf podcastluisteraars, zegt dat zij er meer zijn gaan luisteren. Wie kijkt naar het aanbod van Rotterdamse podcasts op de streamingsdiensten ziet dat er veel variatie is in de thema’s die worden aangekaart, maar er zijn wel overlappingen. Veel van de bekendste podcasts in Rotterdam gaan over cultuur, bezienswaardigheden, kunst, alternatieve en nieuwe eettenten, maar ook over hoe het gaat met de stad. Er is dus een groot verlangen om meer te weten wat er gaande is in de stad en wat er allemaal te doen is. Uit onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de podcastluisteraars jongeren onder de 35 jaar zijn. Hieronder wat tips over podcasts die op onze redactie geluisterd worden. Aanvullingen zijn uiteraard welkom!

Boeiend De Podcast
Politieagent Niels beantwoordt in zijn podcast alle vragen die je kan hebben over de Rotterdamse politie. Hij vertelt over Rotterdamse zaken die hij heeft behandeld, zoals een cocaïne-opsporing en het volgen van wegmisbruikers. In andere afleveringen slaat Niels de leerzame kant op. Hij vertelt je over het werk van een 112- fotograaf en van een strafrechtadvocaat. Hij neemt zelfs de luisteraar mee een helikoptervlucht in!

Kleine Meisjes Worden Groot
Het volwassen worden als klein meisje kan een achtbaan zijn. Gelukkig staan Lola Lotta Ross en de Rotterdamse Daphne Blokland voor je klaar met hun podcast Kleine Meisjes Worden Groot. In hun afleveringen besteden ze onder andere aandacht aan bodyshaming, consent, liefde, seks en je eigen lichaam, maar ook vertellen ze hun persoonlijke verhalen.

R’damse Nieuwe Podcast
Een groep jonge, ondernemende Rotterdammers komen in deze podcast samen om hun ideeën te delen. “Wij geloven dat Rotterdam de stad van de toekomst is, die gedragen wordt door de groeiende groep jonge stadsgenoten, met nieuwe en bijzondere ideeën.” Tijdens de voorgaande afleveringen zijn actuele onderwerpen besproken, zoals de coronacrisis en het Eurovisie Songfestival dat in Rotterdam werd gehouden. In andere afleveringen hebben de jongeren een serie genaamd Even De Diepte In, waar ze, zoals de titel zegt, de diepte ingaan.

Je Moeder
In de podcast Je Moeder Rotterdam praat Renee Trijselaar met ‘wijze moederlijke figuren’ over een gezond leefklimaat en klimaatadaptatie. Ze zoekt naar creatieve manieren om onze mooie stad ‘groener en gezonder’ te maken.

Sexy Lotto
In Sexy Lotto vragen Amina Hiba en Lot Mertens aandacht voor het loten als middel om te komen tot volksvertegenwoordigers. Loting is volgens hen ‘een aantrekkelijk alternatief voor verkiezingen waar alsmaar minder aandacht voor is’. Toch blijft loting volgens Amina en Lot een beetje bungelen in de marge. Als ‘believers’ van het lot (“een steekproef discrimineert niet”) willen ze bijdragen aan de populariteit van het loten.

OPEN Rotterdam podcasts
Nog niet uitgeluisterd? Abonneer je dan sowieso op ons kanaal! Je hoort er toffe podcasts als Waterwegverhalen, Moord in de Maasstad en RoPoPo.