Voedselbank Rotterdam zet vrijwilligers in het zonnetje

De Voedselbank Rotterdam verzorgt gratis voedselpakketten aan ruim 6300 huishoudens in de regio Rotterdam. In 2022 bestaat de Rotterdamse Voedselbank 20 jaar. Dit wordt op zondag 28 augustus gevierd met een groot gedeelte van de vrijwilligers die de bank rijk is.

Het begin
De twee Rotterdammers Sjaak en Clara Sies startten in 2002 met het verzamelen en uitdelen van voedsel aan hun stadgenoten die te weinig voedsel en financiële middelen hadden. Zo werd de voedselbank geboren. Het initiatief sloeg aan en werd op verschillende plekken in het land opgevolgd. Twintig jaar verder zijn er 171 voedselbanken verspreid door heel Nederland. Inmiddels is ook de voedselbank van Sjaak en Clara uitgegroeid tot niet alleen de oudste, maar ook de grootste in het land. De opslagruimte is in het Keilehavengebied, daar bevindt zich een regionaal distributiecentrum dat 27 voedselbanken bevoorraad. Zo’n grote onderneming, zonder winstkeurmerk, heeft vele handen nodig die licht werk maken. De voedselbank Rotterdam telt inmiddels ongeveer 600 vrijwilligers die op verschillende plekken in het bedrijf werkzaam zijn.

Viering
Tijdens het 20 jarig jubileum wordt de grote groep vrijwilligers in het zonnetje gezet. Vanuit verschillende Rotterdamse organisaties wordt een dag vol met activiteiten aangeboden en wordt deze afgesloten in het distributiecentrum met een goody bag.

Bestuurslid voedsel en fondsenwerver en Marketing en Communicatie medewerker Helma Beker geeft aan dat de vrijwilligers bij elke stap in de ontwikkeling van de Voedselbank Rotterdam betrokken en onmisbaar zijn geweest. Met het uitgroeien tot het grootbedrijf dat het in 2022 is tot het realiseren van de zelfbedieningswinkels in de toekomst. “Dat gaat allemaal niet zomaar, dat moet met vrijwilligers!”

Foto: Sjaak Boot Photography