Vrijwilligers van Stichting Hofpleintrein restaureren oude ZHESM-wagon

Stichting Hofpleintrein is bezig met een speciaal project. De stichting werkt namelijk aan de restauratie van een ZHESM-treinwagon. Die wagon wordt na de restauratie geplaatst op het dak van de Hofbogen. Op vrijdag 2 augustus werd er met een groep vrijwilligers niet-origineel hout verwijderd.

Het initiatief, gestart in 2016, heeft als doel de treinwagon te verenigen met de Hofbogen. Tussen 1914 en 1944 reed deze wagon dagelijks over de Hofbogen, als onderdeel van de Hofpleinlijn. De trein was eigendom van ZHESM, de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij, die in heel de regio reed.

Om te zorgen dat de trein gerestaureerd wordt en niet in verval raakt, is Stichting Hofpleintrein in het leven geroepen. Daarnaast regelden zij ook het transport van de wagon op 19, 20 en 21 juni 2019. De wagon komt namelijk uit Duitsland. Om de treinwagon te kunnen vervoeren, werd het onderstel van de coupé losgekoppeld.

Deze week werkten verschillende vrijwilligers aan de restauratie van de wagon. De niet-originele houten onderdelen zijn uit de trein verwijderd. Ze stuitten ook op een verrassing; achter een van de houten platen werd er een bijenkorf gevonden.

Volgens de initiatiefnemers gaat de restauratie van de wagon nog twee jaar duren. “Er zijn een aantal voorbereidende werkzaamheden verricht. Zo wilden we onder andere de conditie van het teakhouten frame inspecteren, wat nog helemaal origineel is. Tevens werkten de bagagedeuren niet meer, kon een van de deuren niet meer dicht en hebben we met een zeil het dak geïmproviseerd lekdicht gemaakt. Vanaf oktober wordt er een aantal dagen per week aan gewerkt.”

Bekijk hieronder foto’s van de restauratie!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter