Walter gaat de strijd aan met ratten in het Afrikaanderpark: ‘Ze zijn dol op nootjes’

Walter Rotgers is bestrijdingstechnicus plaagdierbeheersing. Dat houdt in dat hij langsgaat bij bedrijven, Rotterdammers thuis en bij openbare plekken waar plaagdieren verblijven. Sinds 2006 bindt hij de strijd aan met ratten: “Maar zolang er mensen zijn, zullen er ook ratten blijven.”

Door het Afrikaanderpark staan grote bakken waar rattenvallen in staan. Die worden een paar keer per week geleegd en opnieuw ‘gezet’, door mensen als Walter. “We doen er pindakaas op. Ze zijn dol op nootjes.”

Botanische Tuin
De vallen helpen volgens Walter ‘een beetje’. Maar helemaal vrij van ratten zal je het park volgens hem niet krijgen. “Zolang er eten is, zullen ze daar op af komen.” Bij de Botanische Tuin hebben ze er in ieder geval wel last van. Een tijd lang prikten vrijwilligers van de tuin overtollig afval, maar doordat die zakken maar niet opgehaald werden, kwamen de ratten naar de Botanische Tuin toe om daar de zakken open te knagen. “Toen werd het ineens ons probleem.” Daarop besloten de afvalprikkers de volle zakken weer terug in de bosjes te leggen. “Uit protest, want wij weten het nu ook niet meer.”

Vrijwilligers van de Botanische Tuin zeggen regelmatig producten van de markt in het Afrikaanderpark te vinden.

Walter blijft er op hameren dat opruimen het allerbelangrijkst is om van ratten af te komen. “Maak het ze moeilijk, het zijn slimme beesten.”