Warmte zet bruggen op spanning: Gemeente Rotterdam gaat ‘uitzetbruggen’ te lijf

Het is heet en dat betekent dat de gemeente verschillende bruggen in de stad moet koelen. Als het zo warm is, zetten de bruggen namelijk uit en dat kan ervoor zorgen dat ze niet meer open of dicht kunnen. Door er koud rivierwater op te spuiten, kunnen de bruggen makkelijk open en dicht.

“Dat doen we altijd met warm weer”, aldus Peter van Druten van de Gemeente Rotterdam. Vanaf 25 graden houdt de gemeente de bruggen in de gaten. Op dit moment worden de Mathenesserbrug en de Rijnhavenbrug gekoeld. Normaal gesproken houdt de gemeente ook de Parkhavenbrug koel met rivierwater, maar dat hoeft op dit moment niet want deze brug staat altijd open vanwege de reparaties die daar nu worden gedaan.

Asielboot
De warmte heeft ook gevolgen voor de asielboot die in de Spoorweghaven op Zuid ligt. Deze boot krijgt namelijk iedere dag vers drinkwater van een zogenaamde waterboot van Evides. Omdat het zo heet is, kan de Spoorwegbrug alleen ‘s ochtends open. En dat is precies de brug die de waterboot gebruikt om bij de asielboot te komen. Evides moet zijn vaarschema dus omgooien om ervoor te zorgen dat de bewoners van de boot de hele dag genoeg te drinken hebben. “We proberen de Spoorweghavenbrug minder te belasten, want als het zo warm wordt, zet ‘ie uit en kan ‘ie vast komen te zitten. In de ochtend is de brug koeler en heb je dat probleem niet”, aldus Peter.