Wéér volledige voorkant auto losgeschroefd door dieven: ‘Gaan geraffineerd te werk’

auto gestript

Het was deze week absoluut niet prettig wakker worden voor Martine Muit uit Nesselande. ‘s Nachts werd haar auto gestript van onderdelen die blijkbaar erg gewild zijn. Die nacht hadden zij en haar man niks door, maar toen het stel ‘s ochtends naar de auto keek, zagen ze de ravage die de dieven hadden aangericht. “Maar ze zijn eigenlijk heel nauwkeurig te werk gegaan.”

Zondag kwam Martine laat thuis van een avonddienst. “En de ochtend erna ging mijn man de hond uitlaten. Althans, dat wilde hij, maar vijf minuten kwam hij naar boven gerend”, herinnert Martine zich nog goed. “De hele voorkant van de auto is weg, zei hij. Dus ik met mijn slaaphoofd naar beneden. Nee, het was geen pretje wat we toen aantroffen.”

Die nacht hebben de dieven de ruit aan de bestuurderskant ingeslagen. Daarna hebben ze vermoedelijk de motorkap open gedaan en het gehele voorfront – “met kenteken en koplamp en al” – losgeschroefd, zegt ze. “Ze wisten precies wat ze nodig hadden, want verder is alles intact.” Ze deelde haar foto’s met Buurtpreventie Nesselande.

“Zelfs onze hond, die normaal toch vrij waakzaam is, heeft niks gemerkt.”

Nieuwe auto
Zij en haar man hadden de Peugeot 208 nog niet eens een jaar. Het is een vrij nieuwe auto uit 2020 en misschien is dat juist de reden geweest dat de dieven het op hun wagen hebben gemunt. “Ja, dat hoor je dan. Dat de onderdelen van deze auto erg gewild zijn. Die worden dan losgehaald en puur op bestelling doorverkocht.”

De buitenkant van de auto heeft geen schade. Draadjes en snoeren liggen nog in de auto. “Zelfs het dashboard is niet aangeraakt. En nog opvallender: zelfs onze hond, die normaal toch vrij waakzaam is, heeft niks gemerkt.” Het is dus echt precisiewerk geweest, concludeert ze.

Geen sporen van diefstal
Wat ze die ochtend nog wel aantroffen waren de losgemaakte schroeven. Die hebben Martine en haar man in een potje gedaan, in de hoop dat het naar de daders leidt. Al heeft ze daar – ondanks haar aangifte – een hard hoofd in. Afgezien van die schroeven en het aanblik van de gestripte auto zijn er namelijk geen aanwijsbare sporen van de diefstal. “Gelukkig zijn we goed verzekerd.”

Toch wil ze haar verhaal vertellen. Niet omdat het haar situatie zal verbeteren. “Nee, dit is nu eenmaal gebeurd.” Ze hoopt vooral dat Rotterdammers net iets alerter zijn als ze ‘s nachts gerommel horen bij een auto. “Hopelijk blijft het eigenaren van deze of andere auto’s dan bespaard.”

Auto-onderdelen steeds aantrekkelijker
Elk jaar wordt er zo’n 80.000 keer aangifte gedaan van autokraak in Nederland, zegt Andre Bouwman, adviseur bij Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. “Dat gaat dan om het jatten van een zonnebril uit een auto tot deze vorm van diefstal van auto-onderdelen. Die worden namelijk steeds aantrekkelijker.”

Volgens hem zijn de onderdelen erg dure artikelen en is er veel vraag naar. “Enerzijds omdat je bij een beetje aanrijding al over moet gaan op nieuwe, dure onderdelen. En anderzijds omdat mensen hun auto willen pimpen.”

“Dat maakt het ook zo moeilijk als politie om hier iets mee te doen. Het gaat echt om hit and run.”

Bestellijstjes
De dieven gaan geraffineerd te werk, legt Andre uit. “Kijk, die dieven krijgen een bestellijstje met gewilde auto-onderdelen. Dan speuren ze een willekeurige wijk ergens in Nederland af, op zoek naar die onderdelen. En die worden dan gejat. Ze weten het altijd onbeschadigd van een auto te halen.”

Welke onderdelen in trek zijn, is moeilijk te zeggen. “Het kunnen vandaag de motorkappen van Peugeots zijn, de week erna de spiegels van Tesla, de koplampen van Volvo’s en daarna de achterlichten van Opels. Het is maar waar vraag naar is. Zo werden er dit jaar nog net voor Hemelvaartsdag in één nacht tien moterkappen gejat in Rotterdam, van een specifiek automerk.”

Bovendien komen signalen van de diefstal door heel het land binnen. “Het is nu en dan Rotterdam, maar laatst waren ze juist actief in de regio Arnhem. Dat maakt het ook zo moeilijk als politie om hier iets mee te doen. Het gaat echt om hit and run.”

Wat kun je als auto-eigenaar doen?
Als auto-eigenaar is er – spijtig genoeg – niet veel tegen deze specifieke vorm van autodiefstal te doen, zegt Andre. Toch deelt hij enkele nuttige tips om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken. “Koop een goed alarmsysteem en parkeer de auto in licht. Verder hebben steeds meer auto’s een keyless entry, maar ik zou toch aanraden om dit uit te schakelen of om een omhulsel om de sleutel te kopen die het signaal tegenhoudt. Zo kunnen dieven het signaal niet van buiten opvangen en verlengen.”

In het geval van Martine was er braakschade, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij de dieven via het verlengen van het signaal zonder schade naar binnen kwamen, zegt Andre. “De meeste verzekeraars zijn coulant. Maar er zijn ook verzekeraars die dan zeggen: geen braakschade aan de auto? Dan kunnen wij ook niks vergoeden.”

Vaak gevaarlijke verkeerssituaties op de Laan van Avant-Garde in Nesselande