Om het aantal ‘bankslapers in Rotterdam naar beneden te krijgen heeft de gemeente, met input van Ombudsman Rotterdam-Rijnmond, het actieplan bankslapers opgesteld. Eén van de kernpunten in dit actieplan is het doel van de gemeente om het aantal flexwoningen stevig uit te breiden. Taylor de Tree was een van de ‘gelukkige’ en heeft nu, samen met haar tweejarige zoontje, een jaar onderdak in een studio van 20m2.
De studio van Taylor bevindt zich in (ouderen)verzorgingshuis Waelestein in Charlois. Ongeveer twee woonlagen zijn nu beschikbaar gesteld aan mensen die bij de gemeente aanklopten en écht nergens woonruimte konden vinden. Hoewel de studio een eigen badkamertje en keukentje heeft, hoef je geen extreme luxe te verwachten: Taylor slaapt zelf op een bed-bank en voor haar zoontje heeft ze met een kledingkast en loshangende gordijnrail een ‘eigen kamertje voor haar zoontje gemaakt’. “Het is niet veel, maar ik ben echt extreem dankbaar dat ik even een jaar heb waarin ik op adem kan komen en mijn zoontje vrij van stress kan laten opgroeien.”
In eerste instantie probeerde Taylor in haar eigen netwerk op zoek te gaan naar een woning. Een netwerk dat niet echt op de juiste plek zit: ze groeide op in Zeeuws-Vlaanderen en belandde ooit door een verhuizing van haar moeder in Rotterdam. Door de jaren heen startte ze haar opleiding in Rotterdam en ging haar zoontje hier naar school. Hierdoor was haar enige optie om bij moeders onderdak te zoeken. Dat liep echter uit op onhoudbaar veel ruzie tussen moeder en dochter. Toen ze om hulp vroeg kwam het erop neer dat ze die alleen kon krijgen als haar moeder haar op straat zou zetten. Een signaal dat de ombudsman herkent: “De krapte is zo groot dat de gemeente pas wat doet op het moment dat je met twee kinderen en een fles wodka onderaan Kabouter Buttplug ligt”, aldus ombudsman Marianne van den Anker.
Van het jaar dat Taylor in de flexwoning mag verblijven, zijn er inmiddels al vijf maanden verstreken. Als onderdeel van de overeenkomst om in de flexwoning te kunnen verblijven, moeten bewoners aantonen dat ze actief aan het zoeken is naar een woning. Echter, de realiteit is vaak dat de enige woningen die in het budget passen sociale huurwoningen zijn en daar is het allergrootste tekort aan. Alles bij elkaar begint de druk weer op te lopen: “Ik wil absoluut niet met mijn zoontje dakloos worden of terug naar het hoppen van bank naar bank. Straks komt jeugdzorg om de hoek kijken en raak ik mijn kind kwijt, omdat zij vinden dat je niet goed voor je zoontje kan zorgen omdat je geen huis hebt.”
Deze reportage is onderdeel van de serie Oploskoffie, mede mogelijk gemaakt door Ombudsman Rotterdam – Rijnmond. Dit programma wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam, de opdrachtgever heeft geen invloed op de inhoud.