Wijkraadsleden op de bres voor behoud tramlijnen 4 en 8 in hun wijken

De gemeente Rotterdam, de RET en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag willen het tramnet aanpassen. Zo moeten onder meer tramlijnen 4 en 8 permanent worden ingekort. Dat betekent dat er in een deel van Hillegersberg en Spangen niet langer meer trams zullen rijden. Wijkraadslid Caroline Engels-Alkemade, wijkraadslid Kemal Kuzu en veel andere Rotterdammers uit de getroffen buurten zijn het hier niet mee eens.

“Tramlijn 4 en 8 zijn echt de levensaders van de wijk Hillegersberg. Het is ook de directe verbinding met het stadscentrum. Die is gewoon onmisbaar. Er zijn veel mensen die hier werken of naar school gaan. Die mensen zitten nu met hun handen in het haar”, vertelt Caroline. Ze stapt ondertussen tram 4 in bij de halte Bergse Dorpsstraat en gaat zitten. Het plan is dat deze halte opgeheven wordt en de tram niet verder dan treinstation Noord rijdt.

In de tram zit een tiental mensen. Die zijn ook niet blij met de nieuwe plannen. “Ik vind het heel erg jammer, want ik zit in Hillegersberg op school. Ik moet straks een hele omweg maken om naar school te kunnen. Ik ga al vier jaar lang met deze tram”, zegt een scholier. “We hebben al een minder goede verbinding naar de stad dan de wijken eromheen, zoals Ommoord en Schiebroek. Het is al matig met dit boemeltje, dus ik vind het toch een minimum dat we mogen houden”, klaagt een andere reiziger. Zij weet wel wat haar vervangend vervoer wordt. “Ja, ik ga dan met de auto. En dit lijkt me toch niet de tijd om mensen de auto in te jagen”, zegt ze.

Caroline neemt tram 4 naar het Heemraadsplein waar ze collega-wijkraadslid Kemal Kuzu ontmoet van de wijkraad Bospolder-Spangen-Tussendijken. Hij is met zijn mede-raadsleden een petitie gestart. “We gaan die handtekeningen aan de wethouder overhandigen. We hopen dat het duidelijk wordt dat we het er niet mee eens zijn. Het zijn ruim tienduizend handtekeningen uit een wijk waar zo’n 15 tot 20.000 mensen wonen. Dat is toch niet mis en een duidelijk sein dat de wethouder moet luisteren naar die mensen. We hopen dat hij beseft dat het een serieuze kwestie is”, stelt hij.

Samen met Caroline en nog heel wat andere buurtbewoners trekt hij naar het Stadhuis om de petitie te overhandigen. Daar wordt woensdagavond namelijk ook de kwestie besproken in een van de raadscommissies. Verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans neemt ze in ontvangst. “Het openbaar vervoer is heel belangrijk, dat vind ik ook. Dus het is een duidelijk signaal dat dit ook leeft bij de bewoners. We moeten een zorgvuldige afweging maken. Er zitten meer kanten aan elke lijn. Uiteindelijk is de gemeenteraad de baas en ik als wethouder niet. Dus we gaan het zien”, reageert hij kort na het overhandigen van de petitie. De plannen zullen 13 april besproken worden in de gemeenteraad.