Willem Post werkte bij ‘beste zangeres ooit’ Maria Callas aan boord: ‘Betoverend’

Het stemgeluid van de Grieks-Amerikaanse zangeres Maria Callas is onmiskenbaar. Haar muziek, maar ook haar turbulente privéleven, fascineert meerdere Rotterdammers. “Ze heeft opera op een heel ander niveau getild, en laten zien waar het drama van opera over gaat.”

De vierde aflevering van de docu-serie Icons zoomt in op de wereldberoemde operazangeres Maria Callas. In samenwerking met O. Festival voor Opera, Music and Theatre (voorheen de Operadagen) kijken we naar vijf iconische zangeressen, die centraal staan in het programmaonderdeel Icons op het festival. In deze serie onderzoeken we deze vijf iconen. Wat is hun verhaal, wat maakt hen zo bijzonder voor Rotterdamse artiesten en communities in de stad?

Brieven van ex-vriendjes
Willem Post werkte als jonge officier aan boord van het schip waar Callas en andere beroemdheden aan boord waren. Sindsdien verzamelt hij alles over Callas, tot aan brieven van ex-vriendjes aan toe. Ook zijn eigen schip, het Maria Callas Yachthotel genaamd, ligt vol met herinneringen aan de zangeres. “De expressie, het talent, de manier waarop zij op het podium staat… Maria Callas is zo betoverend, dan hoeft ze eigenlijk nog niet eens te zingen.”

“Een iconische vrouw, met uiteindelijk een enorme eenzaamheid”, zegt Ekaterina Leventhal die zelf operazangeres is aan de slag gaat met de muziek van Maria Callas in de voorstelling ICONS. “Zij staat ook voor recalcitrant gedrag. Ze is een vrouw die besluit hoe zij zelf wil. Ik zal vooral proberen om de rust en de zekerheid van haar af te kijken, en te proberen om met mijn capaciteiten, haar neer te zetten.”

De voorstelling Icons, onderdeel van O., wordt opgevoerd van woensdag 25 augustus 2021 tot en met zaterdag 28 augustus in Theater Zuidplein.