Zij nemen elke week een duik in het ijskoude water: ‘Het geeft ontzettend veel rust’

Voor veel mensen is een nieuwjaarsduik al een hele opgave, maar er zijn fanatieke zwemmers voor wie onderdompelen in het ijskoude open water wekelijkse koek is. Zo trekt een groep zwemmers een wetsuit aan om elke week baantjes te trekken in de Zevenhuizerplas. Andere Rotterdamse zwemmers dobberen meditatief rond in de Kralingse Plas volgens de methode van Wim Hof (The Iceman).

Mente Schuiteboer is Wim Hof-instructeur bij Oerkracht010, een organisatie die Wim Hof-workshops geeft. Volgens deze methode neem je een duik in ijskoud water en probeer je door middel van je ademhaling controle te krijgen over de kou. Mente is hier zelf ruim vijf jaar geleden mee begonnen. 

Voor zijn ADHD nam hij medicatie, maar in plaats van medicijnen zocht hij liever een andere, meer natuurlijke manier om rust te vinden. Een ijskoud bad brengt hem naar eigen zeggen meer focus. Elke zondag komt hij met een groepje samen bij de Kralingse Plas om één minuut het water in te gaan.

Wekelijkse onderdompeling
Mente is niet de enige die zweert bij een wekelijkse onderdompeling in ijskoud water. Zo duikt Winnifred Noorlander wekelijks in het water van de Zevenhuizerplas. Niet volgens de methode van The Iceman, maar gedwongen, omdat ze door de sluiting van de zwembaden wel moest. Zwemmen is namelijk haar favoriete bezigheid.

Zwemmen in de open lucht bevalt haar erg goed. “Zelfs als de zwembaden weer openen, blijf ik regelmatig buiten zwemmen”, zegt de fanatieke zwemster. Van de kou is ze overigens niet bepaald fan. Daarom trekt zij, samen met haar zwemmaatjes, een wetsuit aan. “Maar het blijft koud hoor, zeker als het water in je wetsuit stroomt.”

Drukte
Het lijkt drukker dan ooit bij de Rotterdamse plassen met zwemmers. Zowel het nieuwe jaar als de coronamaatregelen lijken hier invloed op te hebben. “Er zijn altijd wel mensen aan het zwemmen”, zegt Winnifred. “Ik kwam hier een keer zonder iets af te hebben gesproken, maar kon toen gewoon bij een andere groep aanhaken.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat