Zo probeert Rotterdam efficiënt om te gaan met het woningtekort

Momenteel krijgt Rotterdam er zo’n 8000 inwoners per jaar bij. Er is een woningtekort, dus er moet worden bijgebouwd. Maar kan Rotterdam nog wel groeien in de ruimte die het heeft?

In aflevering twee van Rotterdamse Ruimte kijken we naar hoe Rotterdam probeert efficiënt om te gaan met haar ruimte. De stad wordt verdicht, wat betekent dat er meer inwoners per oppervlak komen. In Rotterdam moeten er zo’n 50.000 woningen extra komen. Hoe leefbaar zijn die plekken en is op een gezonde manier de stad ‘vol’ bouwen wel mogelijk?

“Je moet goed nadenken waar je die woningen wil hebben”, legt Ruimtelijk Adviseur Stadsontwikkeling Emiel Arends uit. “En het is zoeken naar welke plekken het meest kansrijk zijn.”

Plekken waar nu onder andere veel gebouwd wordt, zijn de Alexanderknoop en het Lloydkwartier. Het vele bouwen levert meer woningen op, maar zorgt op sommige plekken ook voor veel meer warmte. “Het is vol, zo volumineus, zoveel mensen op een heel klein uitvalsweggetje, dat het steeds drukker wordt. En doordat de zachte grond wordt weggehaald en er gebouwen komen, is het met name ook de laatste jaren in de zomer heel erg heet.”

Over Rotterdamse Ruimte
De komende jaren krijgt de stad te maken met de Rotterdamse Omgevingsvisie vastgesteld in 2021. Hierin beschrijft de gemeente hoe zij de toekomst van de Rotterdamse leefomgeving ziet en hoe om te gaan met een stijgende zeespiegel, een alsmaar groeiend aantal inwoners en de roep om meer natuur in de stad. In de nieuwe serie Rotterdamse Ruimte zoomen we in op deze drie uitdagingen en kijken we naar hoe de stad met haar beperkte ruimte omgaat.