Aankondiging harde lockdown leidt tot drukte in het centrum

Mark Rutte gaat maandagavond om 19.00 vanuit zijn Torentje aankondigen dat Nederland tot en met 19 januari op slot gaat. Dat melden verschillende media. Onder andere niet-essentiële winkels, ‘doorstroomlocaties’ en (sport)scholen gaan dicht, en ook verschillende contactberoepen, waaronder kappers en schoonheidsspecialisten, moeten pas op de plaats maken.

Deze en andere maatregelen moeten vannacht al ingaan. Zo wil het kabinet snel iets doen aan de besmettingscijfers die de afgelopen week fors groeiden. Ook moet het snelle ingaan van de maatregelen een run op winkels voorkomen.

De aangekondigde maatregelen leiden tot een grote drukte in het centrum van Rotterdam. Veel mensen lijken voor de sluiting van de niet-essentiële winkels nog snel de kerstinkopen te doen.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/7ZAr-jinI_Q” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Welke maatregelen gaan in?
Alle doorstroomlocaties, waaronder pretparken en musea, moeten de deuren sluiten. Daarnaast gaan sportscholen, zwembaden en sauna’s dicht, meldt de NOS. Ook basisscholen, middelbare scholen en de kinderopvang sluiten de deuren, al blijven er wel opvangmogelijkheden voor ouders met vitale beroepen.

Daarnaast gaan alle niet-essentiële winkels dicht. Daaronder vallen bijvoorbeeld kledingzaken en warenhuizen. Ook naar de kapper gaan kan vanaf morgen niet meer, want het kabinet gaat ook de contactberoepen aan banden leggen. 

Niet alleen kappers, maar ook tatoeëerders en schoonheidsspecialisten mogen hun werk in ieder geval een maand niet uitvoeren. Voor (para)medische contactberoepen geldt overigens een uitzondering. Dus naar de tandarts of naar de fysiotherapeut is nog wel mogelijk.

Wat kan nog wel?
Sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want topsportcompetities gaan gewoon door, al blijft publiek voorlopig niet welkom. Ook blijven hotels, gebedshuizen, coffeeshops, buurthuizen en bibliotheken open. Er komt, zoals eerder naar werd gehint, géén avondklok en sporten buiten mag. 

Opvallend is dat Schiphol open blijft. Toch blijft het oranje reisadvies voor ongeveer ieder land gelden: niet reizen naar het buitenland tenzij strikt noodzakelijk. De maximale groepsgrootte bij uitvaarten blijft op honderd mensen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat