Bewoners Agniesebuurt niet blij met geplande bomenkap van gemeente

De stoep aan de Vijverhofstraat in de Agniesebuurt wordt verbreed, maar dat heeft tot gevolg dat negentien bomen moeten verdwijnen. Veel bewoners in de wijk zijn daar niet blij mee en bewoner Arnoud is zelfs een petitie gestart tegen de geplande bomenkap. 

Het riool in de Vijverhofstraat is aan vernieuwing toe. Er ligt nu een gemengd stelsel wat betekent dat regenwater en rioolwater naar de zuivering gaan. Daarmee is de zuivering overbelast. Met het nieuwe, gescheiden rioolstelsel wordt het regenwater afgevoerd naar de Noordsingel. Een mooi moment om de straat direct aan te pakken, aldus de gemeente.

Het trottoir aan de Hofbogen wordt verbreed waardoor de parkeervakken en de rijbaan anderhalve meter opschuiven. Het heeft tot gevolg dat de bomen gekapt moeten worden. Buurtbewoner Arnoud Schuurman is niet blij met die plannen. Hij is de buurt rond gegaan en briefjes uitgedeeld. Hij kreeg al van 170 buurtbewoners reactie.

Samen met anderen heeft hij de bomen vol gehangen met protestborden. Arnoud is zelf met een plan gekomen met het shared space-principe. In zijn plan zijn de stoep en parkeervakken één waardoor, als de parkeerplekken vrij zijn, ze gebruikt kunnen worden als stoep. “Als de gemeente echt voet bij stuk houdt en de politiek het tij niet meer kan keren dan weet ik het nog niet. Misschien dat jullie graag willen horen dat me vast keten, maar ik wacht even af.”

Reactie gemeente
De gemeente blijft echter bij zijn standpunt. “We vinden het belangrijk dat mensen prettig kunnen lopen langs het monument de Hofbogen”, zegt Tim Heijkoop, projectmanager van de Vijverhofstraat, Tim Heijkoop. “Daarnaast, als er in de toekomst een dak op de Hofbogen komt, moeten er plekken komen waar de mensen naar het dak toe kunnen.”

De stad wordt steeds warmer en groen is dus belangrijk om warmte tegen te houden. Is het dan niet handig om de bomen te laten staan? Nee, aldus Heijkoop. “Wat meespeelt is dat de meeste van de negentien bomen een beperkte levensduur hebben. Ook al zijn ze nu nog groot, we verwachten dat ze binnen tien jaar sterven. Daarom pakken we nu het moment om ze te kappen.” De gemeente zegt 24 bomen terug te planten.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat