De Lijnbaan: de noodoplossing die een wereldwijd voorbeeld werd

De Lijnbaan, geopend in 1953, is wereldberoemd als Europa’s eerste autovrije winkelpromenade. Samen met de omringende flats, de parkjes en de expeditiestraten is het Lijnbaan-ensemble een revolutionaire manier om de stad in te richten. Het befaamde architectenbureau Van den Broek en Bakema ontwierp een compleet nieuwe wijk waarin wonen, werken, verkeer, recreatie strikt werden gescheiden. Hun basisidee voor de Lijnbaan was een strikte scheiding van stedelijke functies: in feite een deconstructie van de traditionele stad.

Winkels kwamen in lage, langgerekte gebouwen; woningen in hoge, losstaande flats erachter. Ertussenin kwamen expeditiestraten voor de logistiek en parkjes voor recreatie. Het was een voorbeeld van het functionalisme, de architectuurstroming die streefde naar een overzichtelijke, rationeel ingerichte stad. In Rotterdam had deze visie al vanaf de jaren ’20 stevig voet aan de grond gekregen.

Lees het hele artikel door Ferrie Weeda op Versbeton.nl en bekijk hieronder aflevering 2 van onze video-serie:

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam. Volgende week woensdag is hier aflevering 3 te zien over het fenomeen inbreien en optoppen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter