Deze idealistische ‘ratten’ koken en kraken uit protest tegen voedselverspilling en sloopbeleid

Het idealistische collectief RATS (Rotterdamse Anarchisten Tegen Supermarkten) liet deze week van zich horen op Instagram. Om op te komen voor een socialer woonbeleid kraakten ze een appartement in de Pompenburgflat. Onder dezelfde naam deelt RATS ook zero-waste-maaltijden uit in Rotterdam-Noord. Wat is dit voor collectief? Het blijken verschillende groepen idealistische Rotterdammers te zijn, die zich onder dezelfde noemer inzetten voor een betere wereld: “Van ons mag iedereen die naam gebruiken, mits je onze idealen deelt.”

Elke zondagavond organiseren Kees en Damian van de RATS (Rotterdamse Anarchisten Tegen Supermarkten) een veganistisch diner op het Pijnackerplein voor iedereen die trek heeft. Ze halen de ingrediënten gratis op bij de markt op Blaak en koken daar vervolgens verschillende grote pannen met eten voor de bewoners. Om samen te eten, maar ook om voedselverspilling tegen te gaan. 

Kees en Damian zetten een paar jaar geleden samen met een groep andere idealisten de RATS op. “De manier waarop ons eten gemaakt wordt, is niet haalbaar voor de komende generaties”, vertelt Kees en daar wil hij wat tegen doen. “Het gebeurt vaak op een manier die veel olie kost, ze bestrijden gewassen en er wordt kunstmest gebruikt. Het zorgt allemaal voor heel veel CO2-uitstoot.” Kees gelooft dat je terug moet naar een andere manier van voedsel maken. 

Wereld verbeteren
Damian richt zich vooral tegen de supermarkten. “De rijken kunnen alles kopen, de armen kunnen het niet betalen en ondertussen wordt er veel eten weggegooid”, vertelt hij. “Ergens zit daar iets wat volledig verkeerd gaat. Dat mensen geen eten kunnen krijgen, terwijl het er wel is.” Met het maken van het eten zorgen ze dat iedereen wel eten kan krijgen. “Wij beseffen ook wel dat we hier maar een heel klein steentje in zijn”, zegt Kees. “Maar de wereld verbeteren kun je ook alleen maar op een kleine laagdrempelige manier doen.”

“We willen graag dat het heel laagdrempelig is. Mensen kunnen komen eten en helpen wanneer ze willen”, vertelt Damian. “Het gevaar daaraan is wel dat er niemand komt, maar we hebben altijd wel minimaal één of twee mensen die helpen.”

Krakers: ‘Niet slopen voor yuppenwoningen’
In de Pompenburgflat is afgelopen week een appartement gekraakt door een groep die zich ook Rats noemt. Volgens Kees en Damian doen zij dit zelf niet. “Ik kraak niet”, vertelt Kees. “De mensen die daar zitten, komen hier wel af en toe eten en delen dezelfde idealen, maar wij zijn dat niet. Van ons mag iedereen die naam gebruiken, mits je onze idealen deelt.” Kees vertelt dat hij de actie steunt, want ook hij is tegen het huidige woonbeleid. “Ik begrijp niet dat ze sociale huurwoningen slopen om er yuppenwoningen te bouwen”, vertelt hij. 

Eén van de krakers in de flat is Jessie. Samen met de andere ‘ratten’ kraken ze leegstaande appartementen, om de sloop van het gebouw te voorkomen. “Het zou gekkenwerk zijn als ze dit gebouw slopen”, vertelt Jessie. Hij is zelf architect. “Het is nog in perfecte staat en ze gooien er mensen uit die hier al hun hele leven wonen.” Volgens Jessie gaan de bewoners en de krakers goed met elkaar om, ze helpen elkaar en de sfeer is gemoedelijk. “We blijven hier zo lang als mogelijk”, gaat hij verder. “Het kraken heeft direct effect op de aandacht van het probleem. Ik bedoel we praten er nu ook weer over.”

Voorlopig blijven de ratten nog koken en kraken, kondigen ze aan. “We gaan echt nog niet stoppen.”