Deze oud en nieuw rijden er niet 2, maar 12 dierenambulances rond: ‘De noodzaak is treurig’

De dierenambulance verzesvoudigt de inzet van hun ambulances deze jaarwisseling. In de regio Zuid-Holland Zuid zijn tientallen dierenliefhebbers met oud en nieuw op pad om in nood geraakte dieren te helpen. Een flinke opschaling, ziet ook André de Baerdemaker van Vogelklas Karel Schot: “Het is fantastisch dat er zoveel vrijwilligers zich inzetten voor de dieren. Tegelijkertijd is het treurig dat het nodig is.”

Oud en nieuw, maar ieder jaar hetzelfde liedje: dieren die gewond raken door vuurwerk. “Rond de jaarwisseling zien we altijd meer slachtoffers”, deelt André. Bij Vogelklas Karel Schot helpt hij jaarlijks talloze gewonde wilde dieren terug de natuur in. “Een paar jaar geleden kregen we een eend binnen die zijn snavel was kwijtgeraakt door een rotje. Gelukkig zien we dat niet elk jaar.”

“Ook zie je de indirecte gevolgen van vuurwerk”, vervolgt André. “Vogels die tegen een raam aanvliegen omdat ze opschrikken van een knal. Dat zien we nu wat meer gebeuren.”

Reden voor de dierenambulance om dit jaar hun inzet te verhogen. “De noodzaak is treurig”, reageert André. “Maar het is fijn dat de dierenambulance adequaat kan optreden als zij dat nodig achten. In een stad als Rotterdam doen we dat goed. Al die vrijwilligers die inmiddels experts zijn geworden. En nog steeds zien we nieuwe gezichten die ook vrijwilliger willen worden.”

Vogelklas Karel Schot
Het was voor de Vogelklas een tumultueus 2023 waarbij het voortbestaan enige tijd op het spel stond. Vooruitblikkend op het komende jaar klinkt André optimistisch. “We hebben de begroting dit jaar rond gekregen. Mede dankzij al die mensen die gedoneerd hebben, is het ons gelukt om een gat van 29.000 euro te dichten. Hen zijn we erg dankbaar. Nu zijn we in gesprek met gemeenten en provincie om structurele financiering te regelen. Hierin vervult wethouder Karremans een belangrijke rol. Het zou fijn zijn als we niet iedere jaar een noodoproep hoeven te doen.”