Deze Rotterdammers staan in maart bovenaan de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen

Nog 5 maanden, 10 dagen en zo’n 8 uur en we mogen weer gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een erg belangrijke dag dus en de Rotterdamse politieke partijen beginnen zich langzaam klaar te maken voor de verkiezingsstrijd. Zo zijn er al een aantal lijsttrekkers gekozen.

Bekende koppen
Al in mei dit jaar laat Leefbaar Rotterdam weten dat Robert Simons de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam wordt bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Simons is naast de eerste kenbaar gemaakte lijsttrekker, ook het langstzittende raadslid van Rotterdam.

GroenLinks heeft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voor de tweede keer gekozen voor Judith Bokhove als lijsttrekker voor de partij. Al sinds 2010 is Bokhove lid van de gemeenteraad, in 2014 werd zij voor het eerst verkozen tot lijsttrekker en sinds 2018 is ze wethouder Mobiliteit, jeugd en taal.

Kersverse wethouder Handhaving, buitenruimte, integratie, samenleven en loco-burgemeester Vincent Karremans is ook dit jaar weer de lijsttrekker van de VVD geworden.

Nieuwkomers
Nu (ex-)lijsttrekker Barbara Kathmann in de Tweede Kamer aan de slag is gegaan na de verkiezingen in maart, zal Richard Moti haar taken overnemen bij de komende verkiezingen als lijsttrekker van de PvdA. Moti, al sinds 2001 actief in de Rotterdamse politiek, is op dit moment wethouder Werk & Inkomen. Daarvoor is hij ook al Wethouder Financiën, Dienstverlening & Organisatie geweest.

Met een grote meerderheid is er bij D66 gekozen voor Chantal Zeegers. Zeegers is sinds 2018 al de fractievoorzitter van de partij. Bij het CDA is er ook gekozen voor een vrouwelijke lijsttrekker; Christine Eskes zal daar de partijkar trekken.

NIDA 2.0
De in 2014 in Rotterdam opgerichte partij NIDA, heeft laten weten niet mee te doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. De partij laat op eigen website weten met ‘dezelfde idealen zich de komende tijd door ontwikkelt in een nieuwe vorm waarin de beweging beter tot haar recht komt’.

Een andere partij die het de komende verkiezingen anders wil aanpakken, is de ChristenUnie. Waar de partij in de huidige coalitie nog samen is gevoegd met de SGP, gaat de partij de strijd om zetels alleen aan in maart.

De tekst gaat door onder de animatie.

De deadline voor politieke partijen om mee te doen aan de verkiezingen is pas op 20 december van dit jaar. Aan deze lijst kunnen dus nog partijen worden toegevoegd.

Iemand die we niet meer volgend jaar terug zien in de volgende gemeenteraad is Elene Walgenbach van D66. Waar ze in 2020 nog genomineerd werd voor ‘Beste Rotterdamse Politicus van het Jaar’, zal zij zich niet meer verkiesbaar stellen voor de komende verkiezingen. “Als raadslid ben je ontzettend trots op de rol die je vervult voor de stad, maar als tweede baan naast je fulltime baan én je privéleven is het echt zwaar”, vertelt Walgenbach. “Die twintig uur die op papier voor de functie staat kan makkelijk oplopen tot vijftig tot zestig uur in de praktijk. Ik zou graag zien dat het een fulltime baan wordt, dat zal de kwaliteit alleen maar ten goed komen.”

Ongelijke strijd
Wie haar kritiek op de drukke baan als raadslid herkent is Robert Simons van Leefbaar Rotterdam. In NRC pleit hij kortgeleden voor een stadsparlement, waarbij het raadslidmaatschap fulltime zou zijn. “David tegen Goliath is er niets meer bij”, schrijft hij in een opinie.

De al bekende lijsttrekkers in Rotterdam zijn:
Leefbaar Rotterdam – Robert Simons
VVD – Vincent Karremans
D66 – Chantal Zeegers
GroenLinks – Judith Bokhove
PvdA – Richard Moti
NIDA – n.v.t.
CDA – Christine Eskes