Diversity Talks: ‘Verbinding op de werkvloer zorgt voor een prettige en veilige werksfeer’

Rotterdam telt zo’n 170 verschillende nationaliteiten en is daarmee een superdiverse stad. Maar kunnen alle Rotterdammers op hun werk helemaal zichzelf zijn? En wat is een inclusieve werkplek nou precies? Tijdens Diversity Day op 3 oktober staat OPEN Rotterdam op Rotterdam Centraal stil bij diversiteit en inclusiviteit. Het derde en laatste deel van talkshowserie Diversity Talks draait om inclusie op de Rotterdamse werkvloer.

In dit deel gaat OPEN Rotterdam presentatrice Zoë Pinto e Neto in gesprek met Marion den Hooglander, stationsmanager Rotterdam Centraal; Kelly Lewis, ondernemer en aanjager voor meer diversiteit in de cultuursector in Rotterdam en Jet Sol, presentatrice van onder andere TV Rijnmond en RTL over inclusiviteit op de werkvloer. 

Is Rotterdam Centraal inclusief?
Marion den Hooglander is sinds januari dit jaar stationmanager van Rotterdam Centraal. Ze houdt zich bezig met het dagelijks beheer van het station. En met zoveel verschillende medewerkers die werkzaam zijn in het station, zet ze zich ook in om CS een inclusieve werkplek te maken. “Met zoveel medewerkers, is verbinding belangrijk. Wij staan ervoor dat als je elkaar kent en je verbonden voelt, je je ook prettiger en veiliger voelt op de werkvloer.” vertelt ze aan tafel. 

Inclusiviteit uitstralen doen ze onder andere door talkshows zoals deze plaats te laten vinden op het evenementenplein in het station, en door ruimte te geven voor kunstexposities zoals die van Nicky do Rosario. “Maar ook door mensen uit te nodigen voor sollicitaties vanwege hun antwoorden, niet vanwege hun achtergrond,” vertelt Ruwan de Vries, recruiter NS.  

Van links naar rechts: Zoë Pinto e Neto, Kelly Leewis, Jet Sol en Marion den Hooglander

Witte mannelijke meerderheid
Aan tafel zit ook Kelly Leewis. Ze maakt zich hard voor een diverse en inclusieve cultuursector in Rotterdam. Het balletje begon te rollen toen ze een nieuwe baan startte als directeur bij Motel Mozaïque. “Een paar jaar geleden begon ik in de culturele sector in Rotterdam. Ik zag dat ik één van de weinige vrouwelijke directeuren was. Het waren verder allemaal witte heteromannen.” En die witte heteromannen zijn zich volgens Kelly vaak niet bewust van het feit dat zij makkelijker aan banen in de cultuursector komen dan anderen: “Ze zijn vaak niet op de hoogte van de historie en de gevolgen van dien. Daardoor zie je weinig inlevingsvermogen.”

Jezelf terugzien in je werkveld
Jet Sol, presentatrice en programmamaker bij diverse omroepen, besefte zich niet dat zij een van de eerste vrouwen met een Indische achtergrond was in de media.“Toen ik net begon met werken was ik daar eigenlijk helemaal niet mee bezig. Ik realiseerde me dat pas toen er veel Indische mensen naar mij toe kwamen en zeiden hoe trots ze op me waren. Omdat ze verder nooit iemand met Indische roots in de media zagen.”

Jets vader is geboren en getogen in Indonesië. “We hebben een enorme geschiedenis van zo’n 350 jaar. Maar dat zie je eigenlijk helemaal niet terug in mijn werkveld. Er is maar een kleine groep aanwezig, en dat is eigenlijk heel gek.”

Over Diversity Talks
In deze driedelige serie tafelgesprekken gaat OPEN Rotterdam in gesprek over inclusiviteit in de stad, polarisatie en inclusie op de Rotterdamse werkvloer. Kijk alle afleveringen hier terug.

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door NS Rotterdam Centraal. De productie wordt onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam gerealiseerd.