Diversity Talks: in gesprek met Rotterdammers over inclusiviteit en diversiteit op Centraal Station

Rotterdam telt zo’n 170 verschillende nationaliteiten is daarmee een superdiverse stad. Maar hoe inclusief is Rotterdam? En wat betekent dat in de praktijk? Tijdens Diversity Day op 3 oktober staan OPEN Rotterdam op Rotterdam Centraal stil bij diversiteit en inclusiviteit. In drie delen gaat OPEN Rotterdam in een mobiele talkshow in de stationshal in gesprek met Rotterdammers over inclusiviteit in de stad, polarisatie en inclusie op de Rotterdamse werkvloer.

In de eerste aflevering schuiven Janice Deul, journaliste, fashion- & cultuuractiviste, oprichter van het inspiratieplatform DiversityRules en schrijver van het boek Keti Koti; Nicky do Rosario, fotograaf, redacteur en initiatiefnemer van de beweging #IKBENKUNST en Gerdien Hoogmoed, Directeur Trajectbureau Onderwijs & Kwaliteit bij Albeda aan tafel. Ze gaan in gesprek met OPEN Rotterdam presentatrice Zoë Pinto e Neto over inclusiviteit in Rotterdam.

Storm aan reacties op Moments Contained
Want zoveel verschillende soorten mensen in één stad betekent ook evenveel verschillende soorten meningen en ideeën. Dat maakte de plaatsing van het standbeeld Moments Contained op het stationsplein van Rotterdam Centraal wel duidelijk. Veel mensen voelde zich gezien, en herkenden zichzelf in het beeld. Maar ook veel mensen uitten kritiek. Want waarom is het nodig dat een donkere vrouw in vrijetijdskleding met haar handen in haar zakken op zo’n opvallende plek staat? Op een pijnlijke manier werd duidelijk dat Rotterdam nog niet de inclusieve samenleving is waar we misschien op hopen. Aanleiding genoeg om in gesprek te gaan over diversiteit in en inclusiviteit in onze stad.

De storm aan negatieve reacties op het standbeeld Moments Contained triggerde Nicky do Rosario om een positieve tegenbeweging te starten. “Ik wilde de eerste dag na de plaatsing van het kunstwerk een krachtig statement maken. De vrouw werd zó naar beneden gehaald, en ik wilde de vrouw daarom juist in haar kracht zetten. Ik fotografeerde toen een aantal vrouwen in dezelfde pose als het beeld.” Dat werd de beweging #IKBENKUNST. De weken daarna legde Nicky 100 vrouwen vast. Een ode aan de Rotterdamse vrouw. En een kleine vier maanden later heeft Nicky twee foto-exposities op haar naam staan. Éen daarvan werd op Diversity Day geopend op het Centraal Station. De tentoonstellingen leveren veel positieve reacties op.

Achter de schermen bij de opnames van aflevering 1 van Diversity talks. VLNR: Zoë Pinto e Neto, Nicky do Rosalio, Janice Deul en Gerdien Hoogmoed.

Jezelf terugzien
Ook activiste Janice Deul maakt zich sterk voor diversiteit in de creatieve en culturele sector. Ze startte het platform DiversityRules. Zij ziet het belang van jezelf herkennen in de kunst om je heen. “We hebben allemaal behoefte aan spiegels, zodat we onszelf terugzien. Vaak zien we een erg eenzijdig beeld van schoonheid. Het is belangrijk dat de mode-industrie iedereen moet representeren.”

Toch heeft ze ook kritiek op de woorden die we gebruiken: “Ik wil ‘diversiteit’ vervangen door ‘inclusie’, omdat het allemaal holle begrippen aan het worden zijn. Woorden die als een foefje gebruikt worden om jezelf in de kijker te spelen, terwijl de echte intentie ervan achterwege wordt gelaten.”

Gelijke kansen in het onderwijs
Diversiteit en inclusie zijn thema’s die ook Gerdien Hoogmoed bezighouden. Ze werkt op het Albeda college als directeur van
Trajectbureau Onderwijs & Kwaliteit. In haar werk ziet zij geregeld dat niet alle studenten gelijke kansen hebben. Ze probeert studenten weerbaarder te maken in zaken als stagediscriminatie, beperkingen en het vinden van passend onderwijs. “De mbo-student ansich is al bezig met een emancipatieslag. Kortgeleden mochten ze zichzelf bijvoorbeeld geen student noemen”, vertelt ze. “We werken met jonge mensen die allemaal een eerlijke start verdienen.”

Het beeld Moments Contained spreekt ook Gerdien erg aan. “Alle meningen die er over het beeld zijn geweest, zitten ook bij ons op school. En als je als groep het gevoel hebt dat je er net buiten valt, is dat erg pittig.” Of het nou beter gaat op het vlak van diversiteit? “Dat is een moeilijke vraag. Het thema heeft nu meer aandacht. Maar hebben we het er alleen meer over of is het ook toegenomen?”

Over Diversity Talks
In deze driedelige serie tafelgesprekken gaat OPEN Rotterdam in gesprek over inclusiviteit in de stad, polarisatie en inclusie op de Rotterdamse werkvloer. Kijk alle afleveringen hier terug.

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door NS Rotterdam Centraal. De productie wordt onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam gerealiseerd.