Documentaires Wim Wiegmann over woonproblematiek en het Poortgebouw zondag bij OPEN Rotterdam

De documentaires van de Rotterdamse filmmaker Wim Wiegmann zijn aankomende zondag 6 maart te zien bij OPEN Rotterdam. De gehele dag zie je op televisie de documentaires ‘geWOON – luister naar de stad’ over de woonproblematiek in de stad en ‘Poortgebouw – van 1980 voor altijd’ over het unieke Poortgebouw.

Wim Wiegmann is onder meer bekend van zijn serie geWOON tv, waarin hij samen met Ron Blom de wijk intrekt en op zoek gaat naar verhalen van Rotterdamse bewoners die te maken hebben met de wooncrisis in de stad. Ook maakte hij eerder de series Nieuwe Meters Maken en Anderhalve Meter Gesprekken Met.

Woonvisie

De eerste documentaire ‘geWOON – luister naar de stad’ schetst de gevolgen van de woonvisie en de daarmee samenhangende woonproblematiek. Al sinds het woonreferendum in 2016 volgt Wim Wiegmann met Wijk-TV de ontwikkelingen rond de sociale woningbouw in de stad kritisch. Zo werd in beeld gebracht hoe bewoners van het Zinkerblok op Zuid gedwongen werden uit te verhuizen, hun panden werden kluswoningen.

Vlak voor de verkiezingen wil Wijk-TV met deze documentaire stimuleren dat Rotterdammers meer bewust kiezen voor politieke partijen die opkomen voor hun woonbelang.

De documentaire is zondag vanaf 18.00 uur te zien op OPEN Rotterdam tv. Bekijk hieronder de promo.

Het Poortgebouw

De tweede documentaire over het Poortgebouw volgt het wel en wee van de bewoners van het unieke pand. Al ruim 40 jaar wonen zij legaal in het gebouw. Ondanks tegenwerking, onderhandse doorverkoop en rechtszaken van projectontwikkelaars, wisten ze het gebouw in deze unieke woonfunctie te behouden.

Een mooi aspect is dat filmmaker Wim Wiegmann medebewoners van het eerste uur portretteerde samen met de huidige bewoners in hun oude kamer. De documentaire was bedoeld om het jubileum te omlijsten, helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Nu – met twee jaar vertraging – wordt er toch nog feestelijk een taart aangesneden.

Deze documentaire volgt op de documentaire van geWOON en start rond 18.25 uur op OPEN Rotterdam tv.

Eerder volgden wij de filmmaker al terwijl hij beelden maakte voor zijn documentaire over het Poortgebouw.

Voor meer achtergrond info en stills zijn de makers Ron Blom en Wim Wiegmann te bereiken op [email protected] en 0654268694