En wéér raak: opnieuw auto van onderdelen gestript in Nesselande

auto gestript nesselande

Het wordt inmiddels een trend: afgelopen nacht is alwéér een auto in Nesselande van zijn onderdelen gestript door autodieven. Dit keer is de gehele voorbumper van een auto gehaald. Dat wordt gedaan door dieven die volgens Andre Bouwman, adviseur bij Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, zeer geraffineerd te werk gaan. “Kijk, die dieven krijgen een bestellijstje met gewilde auto-onderdelen en speuren dan een willekeurige wijk af.”

Foto van: Buurtpreventie Nesselande

Eind augustus was bewoonster Martine Muit uit Nesselande slachtoffer van dit soort autodiefstal. ‘s Nachts werd haar auto gestript van onderdelen die blijkbaar erg gewild zijn. Die nacht hadden zij en haar man niks door, maar toen het stel ‘s ochtends naar de auto keek, zagen ze de ravage die de dieven hadden aangericht. “Ze zijn eigenlijk heel nauwkeurig te werk gegaan. Zelfs onze hond, die normaal toch vrij waakzaam is, heeft niks gemerkt”, zei ze eerder tegen OPEN Rotterdam.

auto gestript
Zo trof Martine haar auto ’s ochtends aan.

Opnieuw raak
En nu is het dus weer raak. Op de Facebookgroep Buurtpreventie Nesselande, waar de laatste tijd vaker foto’s van gestripte auto’s verschijnen, is goed te zien dat de hele voorbumper van een auto eraf ligt. “Onze wijk is een supermarkt voor auto-onderdelen”, reageert een bewoner onder de foto. Veel bewoners snappen niet dat de gemeente niet ingrijpt.

“Dat maakt het ook zo moeilijk als politie om hier iets mee te doen. Het gaat echt om hit and run.”

Volgens Andre Bouwman, adviseur bij Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. “Het is nu en dan Rotterdam, maar laatst waren ze juist actief in de regio Arnhem. Dat maakt het ook zo moeilijk als politie om hier iets mee te doen. Het gaat echt om hit and run.”

Auto-onderdelen steeds aantrekkelijker
Elk jaar wordt er zo’n 80.000 keer aangifte gedaan van autokraak in Nederland, zei Andre Bouwman eerder tegen OPEN Rotterdam. “Dat gaat dan om het jatten van een zonnebril uit een auto tot deze vorm van diefstal van auto-onderdelen. Die worden namelijk steeds aantrekkelijker.”

Volgens hem zijn de onderdelen erg dure artikelen en is er veel vraag naar. “Enerzijds omdat je bij een beetje aanrijding al over moet gaan op nieuwe, dure onderdelen. En anderzijds omdat mensen hun auto willen pimpen.”

Bestellijstjes
De dieven gaan geraffineerd te werk, legt Andre uit. “Die dieven krijgen een bestellijstje met gewilde auto-onderdelen. Dan speuren ze een willekeurige wijk ergens in Nederland af, op zoek naar die onderdelen. En die worden dan gejat. Ze weten het altijd onbeschadigd van een auto te halen.”

Welke onderdelen in trek zijn, is moeilijk te zeggen. “Het kunnen vandaag de motorkappen van Peugeots zijn, de week erna de spiegels van Tesla, de koplampen van Volvo’s en daarna de achterlichten van Opels. Het is maar waar vraag naar is. Zo werden er dit jaar nog net voor Hemelvaartsdag in één nacht tien moterkappen gejat in Rotterdam, van een specifiek automerk.”

Wat kun je als auto-eigenaar doen?
Als auto-eigenaar is er – spijtig genoeg – niet veel tegen deze specifieke vorm van autodiefstal te doen, zegt Andre. Toch deelt hij enkele nuttige tips om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken. “Koop een goed alarmsysteem en parkeer de auto in licht. Verder hebben steeds meer auto’s een keyless entry, maar ik zou toch aanraden om dit uit te schakelen of om een omhulsel om de sleutel te kopen dat het signaal tegenhoudt. Zo kunnen dieven het signaal niet van buiten opvangen en verlengen.”

In het geval van Martine was er braakschade, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij de dieven via het verlengen van het signaal zonder schade naar binnen kwamen, zegt Andre. “De meeste verzekeraars zijn coulant. Maar er zijn ook verzekeraars die dan zeggen: geen braakschade aan de auto? Dan kunnen wij ook niks vergoeden.”

Wéér volledige voorkant auto losgeschroefd door dieven: ‘Gaan geraffineerd te werk’