Naast de Rotterdamse gemeenteraad, die druk bezig is met het vormen van een coalitie onder leiding van oud-minister Wouter Koolmees, gaan ook de nieuwe wijkraden al bijna van start. 20 april worden de leden geïnstalleerd op het stadhuis door burgemeester Aboutaleb. Uit onderzoek komen een aantal interessante feiten over de samenstelling van de raden.
Familieleden samen in wijkraden
Tegenover elkaar zitten vader en dochter Edwin en Simone Smid, beiden gekozen als wijkraadsleden voor de nieuwe wijkraad van Hoogvliet. Edwin en Simone zijn geen nieuwe gezichten voor Hoogvlieters. Edwin zit al 20 jaar in de raad: ‘Dit gaat m’n laatste keer zijn.’ Simone gaat voor haar tweede termijn. In huize Smid gaat het ondanks de gezamenlijke zitting in de lokale democratie ook vaak genoeg niet over zakelijke onderwerpen. ‘Ik vind het hartstikke leuk om met mijn dochter in de raad te zitten en we kunnen het goed gescheiden houden’, vertelt Edwin. Ook Simone vindt het alleen maar leuk, maar vindt het wel belangrijk om haar eigen pad te bewandelen. ‘Ik word al snel gezien als de dochter van, maar ik ben vooral mezelf en ik zie hem in de raad hetzelfde als ieder ander.’
In vijf wijkraden zijn er vanaf 20 april familieleden werkzaam. In vier wijkraden zijn dit twee familieleden, in Hoek van Holland zelfs drie. De gemeente zegt op de hoogte te zijn van de familiebanden binnen de verschillende wijkraden en geeft aan dat familiebanden nooit een bezwaar zijn geweest. “Iedereen boven de 16 kan zich kandideren en we willen geen extra drempels opwerpen. In het kader van ‘zo democratisch mogelijk’ is het helemaal toegestaan.” Over de vraag of familiebanden binnen een wijkraad potentieel kunnen zorgen voor disbalans, is de gemeente duidelijk: “Ook binnen een wijkraad kun je ook nog steeds bepaalde groeperingen hebben, bijvoorbeeld van dezelfde partij.’’
Lees hier meer over de uitslagen van de wijkraden.
Nagenoeg helft wijkraadsleden met politieke partij
Van de in totaal 620 Rotterdammers die zich kandidaat gesteld hebben voor de wijkraden, hebben 350 van hen het op persoonlijke titel gedaan, 37 namens een organisatie en 233 in naam van een politieke partij. Ook al hebben er meer mensen zonder partij meegedaan aan de verkiezingen, toch heeft ongeveer de helft van de nieuwe wijkraadsleden zich verbonden aan een partij.
Onafhankelijke kandidaat-wijkraadsleden hadden kritiek tijdens de verkiezingen over de in hun ogen oneerlijke voorsprong die de kandidaten met partij hadden. Zo zegt kandidaat Harm Kuijers, kandidaat in Spangen-Bospolder-Tussendijken: “Het is voor onafhankelijke kandidaten erg moeilijk om zichtbaar te zijn voor stemmers. Ik dacht dat het idee was om bewoners meer inspraak te geven in hun wijk, maar nu lijkt het toch weer een politiek verhaal te gaan worden.”
Ook bij de wijkraadsverkiezingen heeft Leefbaar Rotterdam de meeste wijkraden in de raad gekregen. In 24 van de 25 wijken waar er Leefbaar-kandidaten op de lijst stonden, zijn zij ingestemd, zo’n 38 kandidaten van de in totaal 55.
Officiële installatie
Op 20 april worden de nieuwe wijkraadsleden officieel geïnstalleerd in het Stadhuis door burgemeester Aboutaleb. De programmering wordt binnenkort bekend gemaakt. Na de installatie van de wijkraden gaan alle wijkraden aan de slag om wijk akkoorden te sluiten.