Familie uit Delfshaven nodigt Syriërs van opvangboot uit voor maaltijd

Voor veel mensen uit onveilige landen is Rotterdam een veilige haven. Onlangs nog zijn vijf schepen in Rotterdam ingericht als noodopvang voor vluchtelingen. Omwonenden van een van de boten in Delfshaven nodigen na het zien van een initiatief van stichting Mano mensen op de boot uit voor een maaltijd.

De familie Dalhuisen uit Delfshaven is een van de deelnemers aan het initiatief. Ze nodigt twee Syrische vluchtelingen uit om bij hen thuis te komen eten. “We hoorden dat de boten kwamen en vroegen ons toen af wat we kunnen betekenen”, vertelt Wilco Dalhuisen. “Je zal er maar zitten, de hele dag op zo’n boot, niks doen, wachten. Als je het omdraait zou je ook hopen dat je contact kan hebben met mensen die in de buurt wonen”. Salloom en Weaam komen bij het gezin eten en krijgen onder andere een tomatensoep met pastinaak voorgeschoteld. Weaam is nu vier maanden in Nederland, Salloom zo’n drie en een halve maand. Nog niet eerder zijn ze bij inwoners van onze stad op bezoek geweest.

De ontmoeting kwam tot stand door het concept ‘Dinner Friends’, een initiatief van stichting Mano dat Rotterdammers koppelt aan een persoon of familie met een vluchtelingenachtergrond. De stichting wil onder meer met deze etentjes een laagdrempelige ontmoeting creëren tussen inwoners van de stad en haar nieuwkomers. De komende weken organiseert de stichting meer iiftar- en dinnermatches. Ze zoeken nog mensen aan de wal die de mensen in de boten willen verwelkomen. Meer daarover op deze website.