Met de viering van de 150 jarige Nieuwe Waterweg maakte OPEN Rotterdam de podcast serie Waterwegverhalen. Geïnspireerd door deze serie gaan vijf Rotterdamse fotografen op pad om het wonen en werken langs de rivier vast te leggen. In het derde deel spreken we fotograaf Boudewijn Bollmann die het contrast accentueert tussen zijn avontuurlijke leven en het voor hem conservatieve dorp Hoek van Holland.
Elke fotograaf krijgt een podcast waar ze zich door laten inspireren en Boudewijn gaat op pad in Hoek van Holland met de podcast: “Sjoerd Schaap zou het liefst in Hoek van Holland blijven wonen”. In deze aflevering lopen we met twintiger Sjoerd door Hoek van Holland, de kustplaats waar hij het liefst voor altijd blijft wonen, maar waar het voor starters vrijwel onmogelijk is om een huis te vinden. Boudewijn koos er zelf twaalf jaar geleden voor om van Eindhoven naar Rotterdam te verhuizen. “Je ziet dat jonge mensen vaak weg willen uit een dorp. Terwijl Sjoerd juist wil blijven. Ik vind het heel bijzonder dat hij hiervoor kiest.”
Over de fotograaf
Boudewijn is al zeventien jaar professioneel fotograaf. Ooit begon hij in Eindhoven met fotograferen, maar in 2010 gooide hij het roer om en verhuisde naar Rotterdam. “Ik had zin in nieuwe avonturen en een nieuwe stad.” In Rotterdam kreeg hij vrij spel als fotograaf. “Ik werd aangetrokken door de architectuur, de haven, de gemengde bevolking, de geschiedenis en de dynamiek die de stad met zich meebrengt.” Hij liet zich met zijn werk vaak inspireren door het leven op straat. Zo fotografeerde hij veel junks en daklozen. Tegenwoordig fotografeert hij voornamelijk voor opdrachtgevers.
Wat betekent het Rotterdamse water voor jou?
“Als ik denk aan water dan denk ik meteen aan frisse lucht, goed kunnen ademen, inzichten krijgen en je vrij voelen. Ondanks dat ik er ooit voor koos om te wonen in het industriële Rotterdam, associeer ik het water juist niet met transport, economie en schepen. Ik denk juist aan de vrijheid dat het met zich meebrengt. Dat vind ik iets moois. Het is de poëtische persoon in mij die bij het Rotterdamse water denkt aan de kleur blauw en helder licht. Het lijkt door de hoeveelheid water alsof er meer licht schijnt in de stad. Terwijl wanneer ik aan Eindhoven denk, denk ik juist aan groen.”
Hoe goede ken je Hoek van Holland?
“Goed, ik kom er vaak omdat een goede vriend een huisje op het strand heeft. Daar blijf ik wel eens slapen in de zomer. Voordat de metro er was fietste ik er in de zomer naartoe. Langs de noordzijde van de Maas kwam ik langs alle aangelegen dorpen. Hoek van Holland voelt als het einde van Rotterdam, het eindpunt van de stad.”
Wat vond je van het gesprek met Sjoerd?
“Ik vind het interessant dat Sjoerd de wens heeft om te blijven wonen in Hoek van Holland. Ik denk dat hij hier wil blijven wonen vanwege zijn vrienden en familie. Ieder mens verlangt naar contact. Dat herken ik wel van toen ik naar Rotterdam verhuisde. Ik had heel erg heimwee en ging een paar keer per maand terug naar Eindhoven. Het duurde lang voordat ik hier mensen leerde kennen. Toch wist ik dat ik deze stap moest zetten want het leven in Eindhoven ging me te makkelijk af. Daarom vind ik het bijzonder dat Sjoerd toch wilt blijven. Tegelijkertijd lijkt het me toch ook wel moeilijk voor hem, omdat de doorstroom in Hoek van Holland heel klein is. Veel mensen blijven er wonen en dan is er inderdaad geen plek meer voor de jongere generatie.”
“Ook kan ik me van de podcast herinneren dat de Hoekenezen liever geen mensen van buitenaf willen hebben. Dat vond ik best wel ouderwets en conservatief. Het ligt daardoor heel ver weg van Rotterdam ondanks dat het eigenlijk heel dichtbij is.”
Hoe was het om de route te lopen?
“Ik heb de route niet letterlijk gelopen, maar achterstevoren. In de podcast liepen ze van het buurthuis naar de kust en ik juist omgekeerd. De interessantste dingen gebeuren naar mijn idee ook aan de kust en rondom het metrostation. Zodra je de dijk kruist kom je gewoon in een dorp terecht dat eruitziet als de rest van Nederland. Als je niet wist dat het dorp aan de kust lag dan merk je er eigenlijk ook niets van. Misschien alleen door de meeuwen die er rondvliegen.”
Wat is je het meest bijgebleven van je wandeling?
“Ik ben dus twee keer geweest; een keer overdag en een keer ‘s avonds. Ik vond de avond mooier dan overdag, omdat het dan veel sfeervoller is. Het dorp zelf was verlaten. Hierdoor kreeg het een beetje een lugubere uitstraling. Terwijl er langs de kust vanwege de haven veel kunstlicht hangt. Hierdoor leek het net een buitenaardse plek. En dan kom je ineens een paard tegen, dat is wel raar! Toen ik verder doorliep stuitte ik op de boot, Stena Line, waar allemaal vrachtwagens op reden die naar Engeland gingen. Bijzonder, de rest van het dorp was stil, maar de industrie ging door, terwijl aan de overkant de belichte Maasvlakte je toekijkt.”
Waarom heb je gekozen voor deze fotoselectie?
“Het zijn vooral foto’s van rond het metrostation en er zit geen enkele foto van het dorp bij. Dat is misschien niet helemaal eerlijk maar ik werd daar niet door geïnspireerd. Ik word als fotograaf aangetrokken tot plekken van komen en gaan. Plekken waar eigenaardige dingen gebeuren vind ik interessant. Verder zijn het niet de meest vrolijke foto’s behalve die van de oude toeristen in het houten hokje. Dat is ook gewoon mijn stijl. De klassieke mooie foto is de laatste foto van het uitzicht over de Nieuwe Waterweg. Die zou je aan de muur kunnen hangen. De foto van het paard heeft ook wel een bepaalde romantiek. Ik had gevraagd of zij ook naar Engeland ging maar ze was gewoon onderweg naar de stal.”
Is je blik op de Nieuwe Waterweg veranderd?
“Mijn blik op het water is niet veranderd, maar wel op Hoek van Holland. Het is eigenlijk ook maar een dorp met inwoners die niks te maken willen hebben met toerisme en boten. Gewoon een dorp met verschillende problemen en vreugdes, alleen ligt het aan zee. Als ik vroeger aan Hoek van Holland dacht, dacht ik aan het water en de zee, nu denk ik aan het dorp. Ik vond Hoek van Holland niet de meest inspirerende plek, maar ik ben wel blij met de foto’s die ik heb gemaakt. Leuk omdat ik van te voren niet wist wat ik moest verwachten. Alles aan toeval overgelaten en er toch iets moois van kunnen maken. Het geeft me weer een kick als dat gelukt is.”
“Ik zou andere Rotterdammers wel aanraden om Hoek van Holland te gaan ontdekken. Het is leuk om op avontuur te gaan naar een willekeurige plek en dan te gaan kijken wat er gebeurt. Hoek van Holland is vrij uniek in Nederland. Veel interessanter dan Zandvoort en Scheveningen bijvoorbeeld.”
In 2022 vieren we het 150 jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg. OPEN Rotterdam maakte in samenwerking met Dore van Duivenbode en Inge Janse de vijfdelige podcast serie Waterwegverhalen waarin de verhalen verteld worden van Rotterdammers die langs de rivier wonen. Beluister alle afleveringen van de podcast terug op de kanalen van OPEN Rotterdam.