Gemeente gaat instroom van internationale studenten beperken in strijd tegen woningnood

Er is een groeiend tekort aan studentenwoningen. De gemeente Rotterdam heeft daarom met verschillende onderwijsinstellingen, verhuurders en studentenorganisaties het Uitvoeringsplan Studentenhuisvesting 2023-2026 opgesteld. Het doel van dit plan is om elk jaar minimaal 400 studentenwoningen te realiseren, maar ook de instroom van internationale studenten beperken. “Wij begrijpen de beweegredenen vanuit de gemeente, maar dat er minder internationale studenten komen, wil niemand”, laat SSH Student Housing weten.

‘’De kans is groot dat deze hoogopgeleiden besluiten in Rotterdam te blijven en deel te nemen aan onze arbeidsmarkt. En dat komt in deze tijd van tekorten aan goede arbeidskrachten goed van pas’’, legt Lisa Splender van Student Housing (SSH) uit. SSH maakt afspraken met universiteiten over hoe veel kamers ze willen reserveren voor internationals.

Met jaarlijks 400 extra studentenwoningen erbij kan de toename van internationale studenten niet worden opgenomen. “Het kamertekort voor internationale studenten is nog steeds erg groot, waardoor de studenten soms terecht komen bij louche huisbazen of gedwongen de studie moeten stopzetten omdat een betaalbare goede woning vinden onmogelijk blijkt’’, legt Lisa van Student Housing (SSH) uit. “We zijn een havenstad met veel internationale bedrijven waar Engels de voertaal is en waar ook tekorten zijn aan goed personeel. Ook werken veel van de internationale studenten in de horeca en in winkels waar ook een schrijnend tekort is. Overigens is die internationale kennis en ervaring goed voor onze economie.’’

Bouw van studentenwoningen

In het afgelopen jaar zijn er 231 studentenwoningen aan de Westewagenstraat bijgekomen en 87 studentenwoningen aan de Glashaven. Op campus Woudestein ligt het plan om 360 studentenwoningen te realiseren. Ook in het Brainpark worden de komende jaren honderden studentenwoningen gebouwd. Omdat Rotterdam een groeiende studentenstad is en de studentenhuisvesting niet alleen kan oplossen, roept Rotterdam omliggende gebieden zoals Schiedam en Capelle aan de Ijssel op om meer studentenwoningen beschikbaar te stellen.
Met jaarlijks meer dan 100.000 studenten aan een mbo-, hbo of wo-opleiding is Rotterdam is één van de grootste studentensteden van Nederland. Dit komt onder andere door de toenemende instroom van (internationale) studenten in de stad.