Gezocht: vuilniszakbindertjes om mondkapjes te maken

De Rotterdamse organisatie CVD (Centrum Voor Dienstverlening) zoekt zoveel mogelijk bindertjes van vuilniszakken. Van die binders wil de organisatie, die zich richt op maatschappelijke opvang, maatschappelijke dienstverlening en vrijwilligerswerk in de stad, mondkapjes maken. Het CVD roept daarom op Facebook op om de bindertjes te doneren.

Initiatiefnemer van de actie Sylvia Nederstigt zegt dat een collega met het idee kwam. “In overleg met de straatarts besloten we om mondkapjes te maken met tissues en antistatische doekjes. Maar daar hebben we ijzerdraad voor nodig. De maskers moeten immers zo gevormd worden dat ze om de neus passen.” Precies voor die functie komen de vuilniszakbindertjes, die door de meeste mensen direct in de prullenbak worden gegooid, handig uit

Kwetsbare mensen
De speciaal gemaakte mondkapjes zijn voor de cliënten en medewerkers van de nachtopvang van het CVD. “Wij bieden nachtopvang voor daklozen. Bovendien hebben we woonvormen waar mensen begeleid of beschermd wonen”, vertelt Sylvia. “Deze mensen zijn vaak kwetsbaar. Daarom krijgen cliënten met milde verkoudheidsklachten mondkapjes om zichzelf, andere cliënten en de medewerkers te beschermen.”

De werknemers van het CVD maken alle mondkapjes zelf. “Veel van de medewerkers zijn nu thuis aan het werk, dus die kunnen helpen met het maken. Er is ook al contact met een naaiclub.”

Mondkapjes zijn schaars
De oproep is pas een dag geleden op Facebook geplaatst, maar er zijn nu al veel reacties op gekomen. Omdat mondkapjes door het hele land schaars zijn, omdat ze maar één keer gebruikt kunnen worden, is de actie hard nodig.

Heb jij vuilniszakbinders die je normaal gesproken zou weggooien? Je kan hier lezen hoe je kan doneren!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat