Hoe is het nu met de jonge mantelzorgers uit onze serie Met alle liefde?

Het is de week van de Jonge Mantelzorger. 1 tot en met 7 juni staat in het teken van jongeren tussen de 5 en 24 jaar die thuis zorgen voor hun zieke moeder, vader broertje of zusje. In de serie Met alle liefde volgde OPEN Rotterdam een aantal jonge mantelzorgers. Hoe gaat het drie jaar later met Zoë en Hayley?

De toen 11-jarig Zoë is mantelzorger voor haar moeder Ingrid. Ingrid heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis die is ontstaan door traumatische ervaringen toen zij zelf kind was. Daarom is het voor haar moeilijk om haar emoties te reguleren. Ze voelt zich dan weer super goed, en dan weer verschrikkelijk slecht. Daarnaast liep ze bij haar geboorte door zuurstoftekort een hersenbeschadiging op.

Steeds beter
Soms Zoë is inmiddels 15 jaar en zit in de 3e klas mavo. Ze vertelt dat ze haar aflevering van Met alle liefde nog wel eens terugkijkt. “Ik doe dat om te zien hoeveel we zijn verbeterd sindsdien.”

Met Zoë’s moeder Ingrid gaat het steeds beter. “Mijn moeder vertelt meer tegen mij. Soms stort ze in en laat ze nu wel aan mij zien. Vroeger wilde ze niet dat ik dat zag en hield ze dat verborgen. Maar de problemen blijven natuurlijk.”

Ook Zoë leert steeds beter omgaan met de situatie. “Je groeit ermee op, dus het is normaal voor je. Maar nu praat ik met iemand. Dat was heel lastig, want ik wilde niet toegeven dat ik dat nodig had.” De gesprekken op school zijn wel fijn voor Zoë. “Het gaat dan niet alleen over mijn moeder maar ook over mij en hoe ik me voel.”

Dat is ook iets dat Zoë andere jonge mantelzorgers wil meegeven: “Denk genoeg aan jezelf, want als je alleen aan een ander denkt ga je zelf onderuit.”

Hayley
Ook Hayley (26) groeide op als Jonge Mantelzorger. Nu doet ze vrijwilligerswerk voor Stichting Tante Joy, die zich inzet voor jonge mantelzorgers. Ze was 23 toen ze te zien was in de serie.

Zelf kindjes
Het gaat nu goed met Hayley en haar moeder. “Mijn moeder is heel stabiel en woont samen met haar vriend. We hebben elke dag contact.” Hayley heeft een nieuwe vriend twee stiefkindjes. “Mijn eigen zoontje is inmiddels drieëneenhalf.”

Hayley laat af en toe haar aflevering zien aan mensen. “Ik hang niet aan de grote klok dat ik vroeger jonge mantelzorger was maar zo kan ik het laten zien zonder dat ik zelf het hele moet vertellen.” Ze kreeg veel positieve reacties op de video. Hayley is blij dat ze zo open over haar situatie is. “Er zijn mensen die de aflevering zagen en daardoor besefte dat ze zelf een jonge mantelzorger kennen of er zelf een zijn geweest.”

Hayley (links) op stap voor Stichting Tante Joy

Volgens Hayley weten niet veel mensen wat het betekent om jonge mantelzorger te zijn. “Het is veel meer dan af en toe een boodschapje doen voor je ouders. Vooral mentaal is het erg zwaar. Je maakt je constant zorgen over in wat voor mood je ouders die dag zijn. En je kan thuis niet altijd je eigen emotie laten zien. Je moet heel jong al heel snel volwassen worden.” Hayley probeert haar zoontje daarom nu zoveel mogelijk kind te laten zijn. “Ik wil er zo veel mogelijk voor hem zijn. Hij moet weten dat hij altijd zijn verhaal kwijt kan.”

Bekijk de hele serie Met alle liefde over jonge mantelzorgers hier.