Kaapverdiaans centrum Sao Nicolau lijkt gered dankzij crowdfunding

Het gaat beter dan ooit met Cultureel centrum Sao Nicolau. Door de coronacrisis dreigde vorig jaar een definitieve sluiting voor de Kaapverdiaanse vereniging aan de Admiraal de Ruyterweg , maar een succesvolle crowdfunding haalt het centrum uit de grootste financiële problemen en zorgt voor ruim zeventig nieuwe leden. 

Cultureel Centrum Sao Nicolau is al 43 jaar een belangrijke plek voor de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam. Door de coronacrisis kwam de vereniging echter in de financiële problemen. Met een schuld van meer dan 17.000 euro was een definitieve sluiting in zicht. Dankzij donateurs is er in rap tempo genoeg geld opgehaald. “We zijn er nog niet helemaal, maar ik ben blij met wat we bereikt hebben. Vooral de saamhorigheid, daar ben ik trots op”, vertelt Alexander Soares, voorzitter van de ledenraad van de Kaapverdiaanse vereniging.

De crowdfunding heeft ook voor nieuwe belangstelling voor de club gezorgd, wat resulteerde in 74 nieuwe leden: “Jonge Kaapverdianen, maar ook Rotterdammers met andere nationaliteiten die binding hebben met de gemeenschap”, vertelt Alexander. Hij komt al jaren bij het cultureel centrum: Als kind leerde hij er gitaarspelen en verschillende Kaapverdiaanse gerechten maken, nu neemt hij zijn eigen zoontje mee. 

Met volle moed kijkt Alexander weer naar de toekomst van Cultureel Centrum Sao Nicolau. Zo willen ze verschillende activiteiten gaan organiseren op het gebied van cultuur, sport en muziek: “We willen Kaapverdiaanse taalles geven voor de derde generatie Kaapverdiaanse jongeren, maar denken ook aan een dagbesteding voor ouderen en muzieklessen.” 

Wat betreft de muziek, zal de gitaar de hoofdrol spelen binnen de lessen, zoals Alexander het ooit leerde. Hopelijk kan hij dan over een aantal jaren nog steeds gitaar spelen bij de vereniging, maar dan samen met zijn zoontje.