Kantoortuinen, zegen of vloek?

De kantoortuin is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Veel bedrijven maken gebruik van grote, open werkruimtes met flexplekken. Maar is dit eigenlijk wel goed? Wij vragen Rotterdammers wat ze vinden van het kantoortuin-concept.

Een kantoortuin is een indeling van een werkplek voor bedrijven, waarbij meer dan twaalf mensen in één ruimte werken. Werknemers hebben hier geen vaste plekken, en er zijn geen scheidingswanden. Dit concept is in de jaren 60 ontwikkeld in Duitsland, en sinds een aantal jaar is de populariteit flink gestegen in West-Europa.

Dit zien we terug in de antwoorden van Rotterdammers, want de meeste van hen werken zelf in een kantoortuin. “Ik heb nog nooit ergens gewerkt waar het niet zo was”, vertelt een man die net pauze had. “Ik vind het wel fijn zo, en ik ben niet anders gewend.” Een vrouwelijke werknemer was er niet zo blij mee. “Het is veel te druk, ik kan me nooit goed concentreren.”

Volgens een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde is de kantoortuin helemaal niet zo’n goed idee. Een kantoortuin zorgt misschien voor meer democratie en betere communicatie, er zitten ook veel nadelen aan. Werknemers hebben veel last van geluiden, en kunnen zich hierdoor slecht concentreren. Mensen raken hierdoor sneller vermoeid, en komen uiteindelijk sneller in een burn-out terecht. 80 procent van de ondervraagden denkt zelfs dat er minder ziekteverzuim zou zijn, als de kantoortuinen kleiner waren. Hierdoor wil 60 procent van de bedrijfsartsen dat de kantoortuin helemaal verdwijnt.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat