Kendoecheck: Voor- en nadelen van ‘bakfietswijk’ Oude Noorden

In de serie ‘Kendoe Check’ gaan we na wat er allemaal terecht is gekomen van de voornemens van de coalitie. Het fenomeen ‘bakfietswijk’ is één van de onderwerpen die we onder de loep willen nemen. In het begin van het college is er besloten om van de drie wijken Middelland, Nieuwe Westen en Oude Noorden ‘bakfietswijken’ te maken. Wat is ervan terecht gekomen?

Het college is al vrij snel afgestapt van de term ‘bakfietswijk’ en spreekt nu over kansrijke wijken. Reden hiervoor is dat de term de lading van het beleid niet dekt. “Er wordt naar veel meer gekeken dan het aantal bakfietsen in een wijk. Er zit een breder aantal aandachtspunten in die opgenomen zijn in het beleidsprogramma Kansrijke Wijken”, alsdus een woordvoerder. En het beleid heeft succes…

,,Twintig jaar geleden wilde niemand hier wonen, maar nu is het booming”, aldus Theo Coskun van de gebiedscommissie Rotterdam-Noord over het Oude Noorden. Zodoende is dit gebied aangewezen als een ‘kansrijke wijk’ met het doel om gezinnen aan te trekken die een sterke sociaal economische status hebben.

Een voorbeeld hiervan zijn Hannah en Maciek, die pas een halfjaar woonachtig zijn in Rotterdam-Noord en graag naar het Oude Noorden kwamen: ,,We hadden wat gezinsuitbreiding dus we moesten wel verkassen, en dit is wel een buurt waar we allebei een goed gevoel bij hadden. Er was wel veel op te knappen, maar het was het allemaal waard.”

Deze aantrekkingskracht heeft echter een keerzijde. Volgens Theo verkassen veel mensen omdat het onbetaalbaar wordt. Guido en Daira zijn hier een voorbeeld, want ondanks dat ze nog niet zijn verkast, willen ze graag aan het Pijnackerplein doorgroeien: ,,We huren dit huis nu al tien jaar, en willen het graag kopen zodat we hier door kunnen groeien. De prijzen zijn nu marktconform en dat is door de huidige omstandigheden dus onbetaalbaar voor ons.” De gezinnen die de gemeente graag wil behouden, moeten dus noodgedwongen de wijk verlaten.

En liggen er nog meer uitdagingen voor de gemeente. Want ondanks dat er inderdaad meer hoogopgeleide gezinnen met een sterke sociaaleconomische status worden aangetrokken, groeit ook de armoede in de wijk. Er is er ook een groep mensen die juist wordt tegengewerkt door de ontwikkelingen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat