KIJK TERUG: Stemmen! over de Tweede Kamerverkiezingen

Over precies een week zijn de verkiezingen. Veel stemmers zweven nog en hebben nog vragen. Tijdens een live-uitzending van Stemmen! op de redactie van OPEN Rotterdam beantwoordt John Bijl van het Periklesinstituut vragen over de verkiezingen en draagt politiek verslaggever Rachid Benhammou een column voor.

Presentator Sanne Poot staat met de twee politieke junkies stil bij de impact van de verkiezingen op Rotterdam. Gaat de opkomst dit keer hoger zijn? En welke Rotterdammers maken kans op een plek in de Tweede Kamer?

Niet kunnen kiezen
John Bijl beantwoordt vragen van Rotterdammers over de verkiezingen. Ze willen onder andere weten hoe je nou een goede keuze maakt. “Vroeger was het makkelijker, als je werd geboren in een PvdA-nest, dan stemde je daarop. Nu zijn we individualistischer. De verschillen tussen partijen zijn ook minder groot, dus je moet je echt meer verdiepen. Dat kan door stemwijzers als het Kieskompas, de Stemwijzer te doen, maar bijvoorbeeld ook de Stemchecker, waar je kan zien wat partijen de afgelopen periode hebben gestemd.”

Politiek verslaggever Rachid Benhammou sprak voor de serie Rotterdam geeft Raad veel Rotterdammers: “Wat mij opviel aan Rotterdammers op straat is dat ze of niet gaan stemmen of nog niet weten daarop of überhaupt nog niet wel of niet. Wel wisten ze duidelijk aan te geven wat erin hun ogen verandert moet worden. Wonen, gelijke kansen, klimaat en hoe politici zichzelf gedragen.” Rachid vertelt dat Rotterdammers onder meer niet stemmen omdat ze het gedrag van politici afkeuren. Volgens John Bijl helpt het niet als politici elkaar bijvoorbeeld uitschelden. “Er zijn mensen die die het slechte gedrag van politici belonen door niet te gaan stemmen.”


‘Stem op een persoon’
Op de vraag of het slim is om strategisch te stemmen, antwoordt John dat hij van mening is dat dat niet per se zo is: “Je stemt op een persoon, niet op een partij. Sommige mensen stemmen het liefst op een partij in de hoop dat een partij op links of rechts groter wordt dan een partij waarvan ze niet willen dat die aan de macht komt. Dat zorgt niet per se voor beter bestuur. Het is belangrijk om te stemmen op iemand die jij vertrouwt.”

Sommigen ervaren de verkiezingen als saai. Volgens John komt dat omdat ze te voorzichtig zijn. “Dingen liggen tegenwoordig gevoeliger en politici gaan ruzies uit de weg. Het lijkt erop alsof we het tegenwoordig lastig vinden om met elkaar van mening te verschillen.”


Praktische informatie 22 november
John benadrukt dat het belangrijk is om te gaan stemmen: “Zelfs als politici doen alsof dat niet zo is, het is belangrijk dat je gaat stemmen, je kan nu aangeven wat jij belangrijk vindt.” Komende woensdag, 22 november, openen de stembussen om 06.00 uur. Op deze plekken kan je stemmen in Rotterdam. De stembureaus in het Huis van de Wijk De Kip, Publiekslocatie IJsselmonde en Publiekslocatie Delfshaven hebben extra voorzieningen voor Rotterdammers die niet of met moeite kunnen zien of horen. Verder kun je tot vrijdag 17.00 uur nog iemand machtigen om per volmacht voor je te stemmen. Meer informatie daarover vind je hier. Verder moet je je kunnen legitimeren, dat mag met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs die niet langer dan vijf jaar over de datum is. 

Blanco of ongeldig stemmen
John Bijl helpt ook nog even een hardnekkige mythe uit de lucht. Want als je blanco stemt (je hoeft dus niks in te vullen op een stembiljet), of juist alle hokjes inkleurt, wat gebeurt er dan? “Je stem wordt dan niet meegeteld in de verdeling van stemmen op de partijen. Je telt wel mee bij de opkomst. In het proces-verbaal dat na de verkiezingen wordt gepubliceerd staat per gemeente en per stembureau hoeveel mensen er hebben gestemd, en hoeveel van die stemmen dan blanco of ongeldig zijn. Het gaat dan dus niet per se naar de grootste partij, maar het gaat ook niet naar iemand die jou kan vertegenwoordigen.”