Kruip voor de buis met een kop chocolademelk: dit is de kerstprogrammering van OPEN Rotterdam TV

Kerst betekent niet alleen samenkomen met familie en lekker eten, maar ook lekker ontspannen met een kop chocolademelk voor de buis. Geniet dit weekend van de kerstigste programmering bij OPEN Rotterdam. Op OPEN Rotterdam TV (ziggo 36 / KPN 1349) zie je tijdens de kerstdagen de leukste kerstreportages, docu’s en korte films van Rotterdamse makers, de kersttoespraak van Marja van Katendrecht en nog veel meer! Hieronder zetten we de OPEN-Kerstprogrammering op een rijtje!

Zaterdag 24 december Kerstavond – Muzikaal Kerstuur

We starten het muzikale kerstuur met OPEN Kerstvleugel. OPEN Rotterdam organiseerde een OPEN Kerstvleugel in de Bilbiotheek Rotterdam, om muziekliefhebbend Rotterdam bij elkaar te brengen. Getalenteerde pianisten, een warm publiek én een speciale gast: veel dichter bij het kerstgevoel ga je op 24 december, wanneer de OPEN Kerstvleugel wordt uitgezonden, niet komen!

We vervolgen het muzikale kerstuur met Kerstmuziek vanuit de Laurenskerk. Waar onze mediapartner Rijnmond de hele kerstdienst uitzendt is bij OPEN te genieten van de muziek van vijf verschillende klassieke koren. We sluiten het muzikale kerstuur af met de leukste kerstclips van OPEN Rotterdam!

Zondag 25 december Eerste Kerstdag – OPEN in kerstsfeer

Zoals elk jaar zenden wij ook dit jaar de kersttoespraak van Marja van Katendrecht uit. De Nederlandse Ambassadrice van Rotterdam neemt het afgelopen jaar door; met een lach en een traan.

In onze speciale kerst-010nu is Rotterdam in de kerstsferen en zijn onze leukste kerstreportages op een rij gezet! Van Charlois tot Spangen: Rotterdammers zetten zich in voor Rotterdammers, zodat we allemaal een fijne kerst hebben.

En daar draaide onze kerstactie ‘Geef Rotterdammers een Warme Kerst’ ook om. In onze speciale kersttalkshow maakten wij het bedrag bekend dat we ophaalden in samenwerking met Samen 010, Energiebank Rotterdam en het convent van kerken.

Maandag 26 december Tweede Kerstdag – Een uur lang Rotterdamse documentaires en shorts op tv!

Er worden ontzettend veel mooie, ontroerende, vervreemdende en bizarre producties gemaakt in Rotterdam. OPEN Rotterdam is ook een tv-podium voor deze producties; we zijn immers in elke Rotterdamse huiskamer te ontvangen! Op Tweede Kerstdag zenden we een selectie uit van Rotterdamse videoproducties. Laat je verrassen door Rotterdams videotalent.

I Found You (7 min)
“I Found You” is een persoonlijke film, een duet tussen Marc Vlemmix en Rosan Chinnoe.
Marc was 37 jaar (2010) toen hij de diagnose Parkinson kreeg. Hij ging dansen om zijn lijf in beweging te houden. Voor Marc was de rek er in 2021 wel een beetje uit. Medicijnen waren niet toereikend meer. Een paar keer per dag viel hij compleet stil, afwisselend met momenten van ongecontroleerde beweeglijkheid. De laatste strohalm was een hersenoperatie, Deep Brain Stimulation, die hij in oktober 2021 onderging. Electrodenimplantaten stimuleren sindsdien zijn hersens met een continue stroomimpuls om zijn motoriek te verbeteren. En met succes. De Parkinson is niet weg, maar de symptomen zijn zoveel minder grillig dat ze samen een tweede leven zijn begonnen.

The Perfect Gentleman (4 min)
Een korte film gemaakt door Floor Wandel over een klein sociaal ongemak, waarin 2 personen die op hetzelfde moment bij een winkel aankomen voor de keuze staan wie als eerst naar binnen mag.

A Short Tour & Farewell (17 min)
A Short Tour & Farewell is een korte film van Matthijs Mollee en Arash Tagarin. Als een jonge man uit een club wordt gegooid dwaalt hij af in een voor hem
onbekende stad. Hierin heeft hij een aantal ontmoetingen met onbekenden die
hem zijn keuzes uit zijn verleden doen heroverwegen.

De Rennende Arabier (5 min)
Aimée de Graaf wil later (onder andere) actrice worden en heeft voor haar 7e verjaardag een middagje script schrijven en film draaien gekregen van haar oom Jorn Koning; filmmaker. Het resultaat is een leuke, korte kinderfilm over dromen wat je later wil worden met in de hoofdrol Aimée.

Do I Smell Smoke (17 min)
Toto Kersten, Lisette van Oostveen, Merijn van den Brand en Xaver Könneker werkten voor het eerst samen door mensen op straat te interviewen over de geneugten van hun zomer tegen de achtergrond van economische en maatschappelijke crisis. De gesprekken variëren van koetjes en kalfjes en vakantieplannen tot angsten over stijgende inflatie, huizenprijzen en oorlog reflecties over spiritualiteit, hun liefde voor Rotterdam en de vrijheid die de zomer belooft. “Do I Smell Smoke’ is een speelse verkenning van wat mensen bezighoudt op enkele van de heetste zomerdagen in Rotterdam

Reinder van Tijen (10 min)
Willem van Tijen ontwierp bijna een eeuw geleden de eerste galerijflats van Nederland, de Bergpolderflat. Hij was een pionier op dat gebied en een van de belangrijkste architecten van Rotterdam. Zijn idealen en visie leven voort in zijn, inmiddels 90-jarige, zoon Reinder. Reinder neemt ons mee in een stukje geschiedenis van de stad en vertelt ons waarom zijn vader en idealen toonaangevend waren voor Rotterdam en de woningbouw. Deze shortdoc is gemaakt door Eric Creemers.