Maand van de geschiedenis: Duik in de geschiedenis van de stad met deze interessante series en films

Het is de maand van de geschiedenis en elke Rotterdammers houdt ervan om te leren over de geschiedenis van de stad. Daarom zetten wij onze beste historische reportages, series en documentaires op een rijtje! De Tweede Wereldoorlog, architectuur en zelfs ‘ de geschiedenis van de toekomst’; er is van alles wat. Neem met ons een duik in het verleden van onze prachtige havenstad!

Architectuur

Tijdlagen
Er is sinds de wederopbouw van Rotterdam veel bijgebouwd, maar van alle architectuur na 1968 zijn alleen de Kubuswoningen een monument. Naar veel gebouwen kijken we nog niet alsof het Rotterdams erfgoed is, terwijl ze voor een groot deel het huidige stadsbeeld hebben bepaald. In deze driedelige serie onderzoekt OPEN Rotterdam de verandering van architectuurstad Rotterdam in drie tijdlagen vanaf 1968.

Alle afleveringen van Tijdlagen zie je hier!

Monumenten op Zuid?
Bij monumenten denk je misschien niet meteen aan Rotterdam-Zuid. Toch barst het er van de officiële rijksmonumenten. De organisatie van Open Monumentendag Rotterdam stippelde enkele monumentenroutes uit door de stad, met extra aandacht voor historische belangrijke gebouwen en monumentale scholen op Zuid. In deze twee -delige serie nemen we je mee.

Meer over Monumenten op Zuid? vind je hier!

Tweede Wereldoorlog

De Wacht
De Wacht speelt zich af vanaf 14 mei 1940 en neemt je mee naar het begin van de Tweede Wereldoorlog. We volgen de 18-jarige Wijnand Pijpers, die bij het verzet gaat en wiens leven compleet veranderd. ‘De Wacht’ is gebaseerd op het leven van Wijnand Pijpers, de leider van een Rotterdamse verzetsgroep, die vanuit het oude Sint Franciscus Gasthuis de verzetskrant ‘De Wacht’ uitbracht. Met de krant informeren en mobiliseren zij Rotterdammers, waar we vandaag de Instagram-app voor zouden gebruiken. De hele serie is gemaakt voor Instagram en het gebruik van Instagram is verwoven in het verhaal. Kijk hier de hele instaserie als 1 verhaal en ontdek een echt Rotterdams verhaal uit de Tweede Wereldoorlog

Nooit meer over praten
Ruim twee jaar lang filmde Petra Smulders de bijna honderdjarige Teun van Halem. Scènes uit het dagelijks leven van de nog kwieke oude Rotterdammer, worden afgewisseld met interviews waarin hij terugkijkt op zijn leven. De rode draad in dit intieme portret is de nasleep van zijn tijd in de Duitse werkkampen aan het oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al zegt Teun er niets aan over te hebben gehouden, dit kwetsbare portret laat iets anders zien.

Slavernij en Koloniaal verleden

History Matters
Geschiedenis doet ertoe – en hoe! In deze talkshow van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst duikt host Hasna el Maroudi een jaar lang in het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam en welke uitwerkingen dit heeft op het heden. Door middel van mini-colleges, straatvragen en vragen van studenten pellen we elke editie een laag van deze geschiedenis terug.

Hieronder zie je de nieuwste aflevering met Wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, samenleven, Sport en Digitale Inclusie) en Catia Antunes, Professor of History of Global Economics over de rol van de overheid en bedrijven bij de verwerking van het koloniale verleden.

De hele serie zie je hier terug.

Nooit Bewust Opgeslagen
Nooit Bewust Opgeslagen is een vierdelige podcast over het slavernijverleden van de stad Rotterdam. In elke aflevering staat een ander thema centraal: van materieel erfgoed (wat kun je nog zien) tot economie en van migratiestromen tot protest tegen onderdrukking. Het slavernijverleden is verweven met de stad Rotterdam.

Toekomst

Terug naar 2022
Nigel is een journalist in het jaar 2052 en reist met een tijdmachine terug naar het jaar 2022 om verslag te doen van de hectische periode. Hij doet verbaasd verslag van onder andere de consumptiemaatschappij en onze obsessie met het internet. Nigel blijft voorlopig nog hier en laat aan zijn kijkers in 2052 zien hoe gek het allemaal was in 2022!

Meer afleveringen zie je hier!