Het Maastunnel-experiment is een ramp voor Verloskundig Centrum Bergweg en zwangere vrouwen die de praktijk in het Oude Noorden moeten bezoeken. Dat laat verloskundige Femke Karels weten naar aanleiding van een bericht waarin we de chaos rondom het experiment van de Maastunnel toonden in een video.
Bij de Maastunnel is sinds mei vorig jaar één rijstrook voor auto’s en vrachtwagens afgesloten. De verkeerstest aan beide kanten van de tunnel is een initiatief van wethouder Bokhove om de luchtkwaliteit in het gebied te verbeteren.
Net als vele Rotterdammers ervaren medewerkers van het Verloskundig Centrum overlast van het verkeersexperiment omdat ze nu kilometers moeten omrijden of moeten wachten tot er weer plek is op de enige rijbaan. Tegelijkertijd is het voor de verloskundigen urgent omdat zij tijdig bij zwangeren en kraamvrouwen moeten zijn. “Er is in de chaos bijna een baby geboren rondom de Maastunnel. De moeder redde het tot de parkeergarage van het Erasmus MC waar de baby uiteindelijk is geboren”, zegt Femke.
Met spoed over de hulpverlenersbaan
Gelukkig komt zo’n incident niet heel vaak voor omdat het centrum al een oplossing heeft bedacht. “Wij kunnen onze zwangeren en kraamvrouwen niet fatsoenlijk bezoeken. Als we bijvoorbeeld van het Ikazia Ziekenhuis naar het Erasmus MC moeten, moeten we door die drukte en chaos. Daarom gebruiken we nu maar de hulpverlenersbaan. We doen daardoor wel iets wat formeel niet mag, want we zijn geen hulpdienst.”
Begrip voor een schonere stad
“Ik begrijp heel goed dat er door het experiment meer mensen op de fiets stappen en er zo minder vervuiling in de stad ontstaat. Maar er is helaas niet genoeg over nagedacht. Het moet werkbaar zijn voor mensen die hun brood moet verdienen en voor hen die in een kwetsbare situatie zitten zoals moeders en hun (ongeboren) baby’s.” Volgens de verloskundige laat de geboorte van de baby in de parkeergarage zien, dat de verkeersdrukte die ontstaat door het afsluiten van de rijbanen voor problemen kan zorgen.
Het artikel gaat verder onder Facebook bericht
De baan open voor alle zorgverleners
Femke heeft niet de illusie dat er een directe oplossing voor het verkeersprobleem is maar hoopt dat de gemeente de mogelijke gevolgen ziet. “Als dit vaker zou gebeuren hadden we allang stappen ondernomen! Ons centrum negeert de regels, maar patiënten doen dat niet en krijgen dan misschien wel dezelfde situatie als destijds in de parkeergarage. We hebben een aantal keer een gesprek gehad met de gemeente Rotterdam zodat ook wij en onze patiënten ‘formeel’ over de hulpverlenersbaan kunnen.” Femke laat weten dat Verloskundig Centrum Bergweg na het laatste gesprek niets meer heeft vernomen van de gemeente.