Mantelfoon helpt bij vragen; maar jonge mantelzorgers blijven moeilijk te bereiken

Mantelzorger zijn voor iemand is niet gemakkelijk en kan best wel eens vragen oproepen over bijvoorbeeld vergoedingen, of misschien wil je gewoon eens je verhaal kwijt bij iemand. Mantelfoon is een centraal punt waar mantelzorgers naar toe kunnen bellen, om zo antwoord te krijgen op vragen en om hun hart te luchten wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Mantelfoon 
Een aantal jaren geleden deed gemeente Rotterdam onderzoek naar de behoefte van mantelzorgers. Hier kwam uit naar voren dat mantelzorgers graag een centraal punt zouden hebben, waar zij voor vragen terecht kunnen en zo ontstond ‘Mantelfoon’. 

Rotterdam telt naar schatting zo’n 85.000 mantelzorgers. Om te voorkomen dat deze mantelzorgers overbelast raken, ondersteunt Mantelfoon mantelzorgers bij praktische en mentale zaken. Zo kun je bellen of mailen met vragen over vergoedingen en regelingen, maar ook als je gewoon even je verhaal kwijt wil of mentale ondersteuning nodig hebt. Aan de telefoon krijg je altijd mensen die zelf ook ervaring hebben met mantelzorgen, zoals Anniek Oomens uit deze aflevering van Met Alle Liefde. 

Mantelfoon helpt al een heleboel mensen, maar toch zijn jonge mantelzorgers moeilijk te bereiken. “Het heeft waarschijnlijk te maken, met dat zij zichzelf niet herkennen in dat beeld of woord: mantelzorger.” vertelt Anniek, “Maar het komt ook doordat zij door familie, vrienden en ook door professionals niet gezien worden als mantelzorgers.” Extra lastig dus. Het kan volgens Anniek helpen om er rekening mee te houden dat iedereen een mantelzorger kan zijn en goed je ogen op te houden. 

Jonge mantelzorgers
Een jonge mantelzorger is iemand die voor een familielid zorgt. Er kan in de familie of het gezin sprake zijn van een ziekte, lichamelijke/verstandelijke beperking, een psychische stoornis of een familielid met een verslaving. In de serie ‘Met alle liefde’ krijgen we een inkijk in het leven van jonge mantelzorgers. Wij maken kennis met de taken van de jonge mantelzorger en de zorgvrager. Tijdens deze serie zullen verschillende vormen van jonge mantelzorg naar voren komen.

Met Alle Liefde kijk je op OPEN Rotterdam, check hier de eerste, tweede en derde aflevering. 

Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met Gemeente Rotterdam. 

In een nieuw seizoen van de serie ‘Met alle liefde’ krijgen we een kijkje in het leven van jonge Rotterdamse mantelzorgers. We zien wat voor zorg zij geven, voor wie ze zorgen en vooral welke impact de mantelzorg op ze heeft. “Je geeft een heel stuk van je leven op.”