MDT op Zuid helpt jongeren met het ontwikkelen en inzetten van hun talenten

In de tweede aflevering van ‘Niet alleen op de wereld’ gaan ervaringsdeskundigen Annelieke en Vanity in gesprek met Djawad Ahmadi en Abdul Saltar. Zij vertellen onder meer over eenzaamheid die kan ontstaan wanneer mensen een taalachterstand hebben en over het maatschappelijke project ‘MDT op Zuid’.

Abdul is in 2014 uit Syrië gevlucht en woont nu anderhalf jaar in Nederland. Via school kwam hij in aanraking met MDT op Zuid en met de projectmedewerker Djawad. MDT op Zuid wil jongeren tussen de 16 en 27 jaar, voornamelijk statushouders, een kans geven om actief deel te nemen aan de maatschappij en om zelfstandig te kunnen leven. Dit doen ze onder andere door taallessen, huiswerkbegeleiding, sportactiviteiten en workshops te organiseren. Wat is de impact van de ondersteuning van het team achter MDT op Zuid precies en wat heeft het voor Abdul betekend? Annelieke en Vanity gaan erover in gesprek.

Niet alleen op de wereld
In ‘Niet alleen op de wereld’ gaan ervaringsdeskundigen Annelieke Joosten en Vanity Girigori in zes afleveringen dieper in op eenzaamheid onder jongeren en spreken niet alleen met de doelgroep, maar ook met hulpverleners en organisaties.

Sinds de coronapandemie is het aantal eenzame jongeren gegroeid. Maar liefst één op de vier jongeren zou op dit moment kampen met eenzaamheid. Problemen thuis, psychische problemen, isolatie, armoede en huiselijk geweld kunnen bijdragen aan eenzaamheid. Als het langdurig aanhoudt, kan het grote gevolgen hebben. Zo kunnen psychische problemen zoals depressiviteit en stress toenemen en kan het leiden tot slaapproblemen en andere fysieke klachten.

‘Niet alleen op de wereld’ is elke woensdag vanaf 18.00 uur te zien bij OPEN Rotterdam TV.