Plan voor meer 24-uursvergunningen in de horeca: “Heel welkom, maar waarom duurde dit zo lang?”

Het lijkt tijden geleden, maar Rotterdam had voor corona een heus nachtleven. In 2019 deden wij daar samen met Vers Beton onderzoek naar. Conclusie: Er kan veel beter, zeker wat de verdeling van 24-uursvergunningen betreft. D66 Rotterdam heeft naar aanleiding van die berichtgeving toentertijd een motie ingediend om te onderzoeken het be wat erst kan worden gedaan. Nu pleit de partij voor 10 extra 24-uursvergunningen voor horecaondernemers in de stad. 

“Met dit voorstel willen wij ruimte maken voor nieuwe initiatieven in de stad”, stelt Elene Walgenbach van D66. Het onderzoek dat de gemeente liet doen naar de nachtvergunningen stelt dat vernieuwing en ontwikkeling in het Rotterdamse nachtleven beperkt is en dat dit dynamiek tegenhoudt. Een conclusie die journalist Tara Lewis in 2019 ook al trok. Het centrum van Rotterdam telde in 2019 iets meer dan honderd zaken met een 24-uursvergunning. Maar bij slechts een derde van deze horecazaken vloeide toen het bier na 2 uur ‘s nachts daadwerkelijk nog. “Ik snap niet zo goed waarom het zo lang heeft moeten duren voordat er een voorstel als dat van nu moest komen.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft volgens Walgenbach aangegeven positief te staan tegenover de plannen van D66. Een opvallende draai volgens Tara. “Twee jaar terug zei hij dat er juist al zat vergunningen waren. Ik ben benieuwd wat er uit dit plan komt en moedig meer 24-uursvergunningen zeker aan.

‘Hoop dat het wordt uitgevoerd’
Volgens Aziz Yagoub van Perron en Annabel is het idee van D66 ‘fantastisch goed nieuws’. “Ik hoop dat wij na corona weer een bruisende nachtcultuur hebben met ook nieuwe partijen. D66 pleit hier al jaren voor en ik hoop dat het ook oprecht uitgevoerd wordt en niet bij beloftes blijft. De jeugd verdient een plek in de stad.” Yagoub pleit ook voor meer diversiteit in de nacht en extra aandacht voor bijvoorbeeld Rotterdam Zuid. “Verder verdienen wij als stad een inhoudelijke Nachtburgermeester die onafhankelijk verkozen wordt met het mandaat en budget van de gemeente. De burgemeester is ook hier enthousiast over. Ik kijk er erg naar uit om de nacht van de stad weer in beweging te zien. Mensen moeten verliefd worden, samen dansen, knuffelen en bij elkaar komen in de nacht. Niet vanuit achter een scherm tijdens een online sessie. Daar is iedereen klaar mee.” 

Ook Thys Boer van de N8W8 is positief. “Ik ben benieuwd hoe het wordt uitgevoerd. Als we het echt doen zoals in Amsterdam gaan ook experts van andere steden kijken naar de plannen die worden ingediend en die letten erop of plannen ook echt een aanvulling zijn, we hebben niks aan een tweede Maassilo, Perron of Thalia, het moet wel iets toevoegen. 

Marco Bunk van Bird ziet het ook wel positief in: “Maar het zou wel netjes zijn als er wordt gekeken naar initiatiefnemers die hier al langer voor pleiten. Ook staan we sceptisch tegenover het idee van spreiding door de stad. We zien graag een bruisend centrum.”

Iemand die al heel jaren bezig is met het verkrijgen van een vergunning, is Mitchell Hettema, van de Huiskantine. “Gisteren heb ik toevallig helaas weer een afwijzing ontvangen. Maar meer aanbod moedig ik wel aan, dat is juist goed voor het nachtleven. Ik ben wel benieuwd naar wie aanspraak maken op die vergunningen, want tussen de regels door lijkt het ook alsof er ook hostels of fastfoodketens aanspraak kunnen maken, dus ik wil niet weer blij worden met een dode mus.”

‘Goed om meer toeristen te trekken’
Sam Hoffstaetter van Club Vibes is enthousiast. “Als horecaondernemer mét vergunning zie ik dit plan niet per se iets dat zorgt voor meer concurrentie, maar juist als een verrijking. Ik denk dat er zeker ruimte is en dat het goed zou zijn als Rotterdam, als het weer kan, meer toeristen en mensen van buitenaf trekt.

Thys van de N8W8 vult nog aan: “In Amsterdam is uit die proef met meer vergunningen uiteindelijk het populaire Amsterdam Dance Event ontstaan. Ik heb goede hoop voor het Rotterdamse nachtleven, dat kan met meer aanbod diverser, spannender en aantrekkelijker worden, voor Rotterdammers, toeristen én bedrijven.”

Kijk hieronder aflevering twee van de serie Horeca op de fles terug.