Moorkop, of toch roomkoppen?

Van moorkop naar roomkop. De naamsverandering van deze lekkernij levert nogal wat discussie op! Wij gingen de straat op en vroegen Rotterdammers op de Oude Binnenweg wat zij van deze commotie vinden.

Als je aan gebak denkt, denk je aan moorkoppen. Veel mensen denken niet na over deze naam. De eigenaars van bakkerij My Cakes in Monster denkt daar echter anders over. Zij vinden deze naam discriminerend, en vindt deze niet meer passen in 2020. Al snel volgde HEMA met de aankondiging dat zij de gebakjes hebben omgedoopt tot roomkoppen. Op deze beslissingen zijn veel negatieve reacties gekomen. Het liep zo ver op, dat de bakkerij moest sluiten vanwege de onveilige situatie.

De naam ‘moorkop’ wordt al gebruikt sinds de zeventiende eeuw. Een kok van een rijke familie kwam met een nieuw gebakje, wat erg in de smaak viel. Iemand riep dat het net een ‘moorkop’ leek, zo is de naam van de lekkernij geboren. Moorkop refereert aan moren. Dit was een islamitische bevolkingsgroep in Zuid-Europa tijdens de middeleeuwen.

Voor deze OPEN vraag gingen wij de straat op om te vragen wat de Rotterdammers vinden van de beslissing van My Cakes en HEMA.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat