Bewonersorganisatie Charlois schrikt van gerucht campus gaat naar Feijenoord

In 2020 is, na een langdurig onderzoek, besloten om de nieuwe Cultuurcampus van de Erasmus Universiteit, Codarts Rotterdam en Hogeschool Rotterdam te gaan bouwen in Charlois. In plaats van Charlois, wordt nu namelijk Feyenoord City in Feijenoord genoemd als mogelijke nieuwe plek voor de campus. Iets waar de bewonersvereniging Oud-Charlois niet blij mee is. “We hebben nul aanwijzingen gehad dat de plannen mogelijk kunnen gaan wijzigen”, vertelt Kevin van de bewonersvereniging.

Een nieuw stadion gaat er niet komen in het gebied dat Feyenoord City moest worden. Maar, het gebied krijgt wel een compleet nieuw gezicht. Woningen, horeca, dienstverlening én misschien wel de nieuwe Cultuurcampus van de Erasmus Universiteit die eigenlijk voor Charlois gepland stond. Met dat laatste is de bewonersvereniging Oud-Charlois niet blij: “We zijn er heel erg door geschrokken.”

Uit een artikel van het Algemeen Dagblad Rotterdam van 6 februari blijkt de keuze voor Charlois toch niet zo steevast te zijn als drie jaar geleden. In plaats van Charlois, wordt nu namelijk Feyenoord City in Feijenoord genoemd als mogelijke nieuwe plek voor de campus. Iets waar de bewonersvereniging Oud-Charlois niet blij mee is. “We hebben nul aanwijzingen gehad dat de plannen mogelijk kunnen gaan wijzigen”, vertelt Kevin van de bewonersvereniging.

Desastreus voor Charlois
Als het gefluister in het Stadhuis klopt, dan zou dat desastreus voor Charlois zijn, meent Kevin. “Dan zouden we weer het vergeten hoekje van Rotterdam worden. Alle impulsen die het gebied nodig heeft, blijven dan uit. De frustratie zit hier wel echt diep. Iedereen lult wel over Zuid, maar niemand doet er echt iets mee of zit echt in de wijken.” Voor Kevin voelt het altijd alsof zij de laatste keuze krijgen. “Of er wordt gewoon voor ons besloten.”

Het bestuur van de bewonersvereniging heeft daarom op 9 februari in een brief aan de wijkraad om opheldering gevraagd. De wijkraad van Oud-Charlois heeft laten weten dat ze het gaan bespreken in de eerstvolgende wijkvergadering en dat ze de oproep van de bewonersvereniging steunen. “Mocht dat nu te lang duren, dan gaan wij zelf duidelijkheid opvragen bij de gemeenteraad.”

OPEN Rotterdam heeft nog geen reactie gekregen aan de gemeente.